Повістки мають право вручати навіть директори шкіл

вересня 22 / 2023
Повістки мають право вручати навіть директори шкіл

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) приходять повістки.

Хто має право вручати повістки та як це має відбуватися?

Повноваження вручати повістки військовозобов’язаним українцям мають не тільки представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, але й інші категорії осіб.


Про це розповіла речниця Черкаського територіального центра комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Аліна Кривошея.

Мобілізація в Україні: хто має право вручати повістки
“Повістку може вручити не тільки посадова особа ТЦК та СП, а й органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти”, – пояснила вона в інтерв’ю “Суспільному”.

Оскільки законодавчо не регламентовано, де саме представники ТЦК та СП мають вручати повістки, їх можуть видати як за місцем проживання, так і на вулиці чи робочому місці.


За словами керуючого партнера Адвокатського об’єднання “Чудовський та партнери” Ігоря Чудовського, за новим порядком керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти мають право вручати повістки лише у разі отримання від ТЦК та СП відповідних розпоряджень.

“Зверніть увагу, що зазначені вище категорії осіб не мають право самостійно виписувати повістки, вони можуть лише вручити документ після відповідного розпорядження про необхідність конкретних військовозобов’язаних з’явитися за викликом до військкомату від ТЦК та СП”, – цитує Чудовського ICTV.

Чи можна викликати до військкомату телефоном
Адвокатка та юристка Ario Law Firm Надія Грищенко каже, що конкретних правил вручення повісток в Україні дуже мало. “Наприклад, законодавством України не визначено конкретного місця, де саме працівники військкоматів мають вручати документ. Як то кажуть, що не заборонено законом, те дозволено. Тому уповноважені особи можуть робити це в будь-якому місці: в парку, на роботі, біля метро тощо. Вони будуть в цьому праві, оскільки законом це не заборонено, – зазначає Надія Грищенко.

Юристка попередила, що працівники військкоматів не мають права дозаповнювати повістку при врученні, а документ має готуватися завчасно. “Виписувати повістки при військовозобовʼязаному працівники центрів комплектування фактично не мають права. Річ у тім, що в Україні є затверджена форма повістки, яка передбачає, що її повинен виписати виключно керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки”, – додає Грищенко.


“Якщо повістка оформлюється неналежним чином, то особа має право не підписувати розписку про її отримання. Але, наголошую, це можливо лише з об’єктивних причин. Також важливо, щоб повістку отримали особисто ви. Якщо повістка була видана комусь із родичів, то такий документ вважається неналежно переданим. Тому, якщо повістка була видана не особисто, і на ній немає вашого підпису, ви може не з’являтися до військкомату”, – сказала Грищенко.

Крім того, юристка переконана, що якщо особу запросили телефоном, то вона теж може не прийти: “Наше законодавство не передбачає виклик до військкомату телефоном, тому ви не зобов’язані з’являтися”.

Надія Грищенко порадила, на що українцям варто звертати увагу при отриманні повісток:


номер повістки;
найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної – підтримки, його підпис, ініціали та мокру печатку;
дату вручення;
адресу військкомату;
час, в який потрібно прибути

“У момент вручення документу уважно ознайомтеся з ним. Якщо повістку дозаповнювали при вас, в документі вказані некоректні дані, повістку вам вручає не уповноважена особа чи документ без печатки/підпису уповноваженої особи, ви маєте повне право відмовитись від отримання!”, – цитує юристку ICTV.
Категорія : Україна


Залишити Коментар