Ще деяким категоріям чоловіків дозволили виїжджати з України. Чи потрібен дозвіл з військкомату?

серпня 18 / 2023
Ще деяким категоріям чоловіків дозволили виїжджати з України. Чи потрібен дозвіл з військкомату?

Кабмін зняв обмеження на виїзд за кордон для чоловіків, рідні яких загинули або пропали безвісти в АТО (з початку збройної агресії у 2014 році до 30 квітня 2018 року).

Але за умови, що вони не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Досі таке право мали лише родичі загиблих і зниклих безвісти, які брали участь в АТО з 30 квітня 2018 року до 24 лютого 2022 року.

Крім того, за кордон можуть виїжджати військовозобов’язані, котрі мають на утриманні батьків, чоловіків або дружин з інвалідністю, навіть при тому, що вони втратили право на відстрочку від мобілізації. Жодних дозволів від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки оформлювати не потрібно. Та є певні нюанси.

— Парламент звузив перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, — коментує новацію Олеся Гродовська, юристка. — Відповідним законом було змінено підстави надання відстрочки від мобілізації. Якщо раніше не призивали на службу військовозобов’язаних, котрі мали на утриманні дружину або чоловіка з інвалідністю І чи ІІ групи, або ж одного зі своїх батьків чи батьків дружини, то тепер відстрочку можна буде отримати лише в тому випадку, якщо в родині немає інших працездатних членів, зобов’язаних утримувати особу з інвалідністю.

Тобто, якщо в чоловіка на утриманні перебуває дружина з І чи ІІ групою інвалідності, але є дорослі діти, його можуть мобілізувати, навіть якщо діти проживають в інших населених пунктах чи виїхали за кордон. Але такі чоловіки, хоча й втратили право на відстрочку від мобілізації, можуть виїжджати за кордон. Щоправда, лише для супроводу особи з інвалідністю.

Бо попри те, що парламент змінив підстави для надання відстрочки від мобілізації вказаній категорії військовозобов’язаних, зміни до постанови Кабміну “Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України” №57 від 27 січня 1995 року не вносилися. А власне цим документом передбачено, що в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон можуть особи, які мають дружину (чоловіка), одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують їх для виїзду за межі України. Причому виїзд з дружиною для супроводу дозволяється незалежно від її групи інвалідності, а з батьками, тільки якщо вони мають I чи II групу.

— Які документи потрібно мати під час перетину кордону?

— Слід пред’явити документи, що підтверджують інвалідність особи, яку супроводжує чоловік, довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, чи пенсійне посвідчення, або довідку для отримання пільг особами з інвалідністю. Чоловікам, котрі виїжджають з дружиною, потрібно мати свідоцтво про шлюб, а для тих, хто їде з батьками, документи, що підтверджують спільну реєстрацію за однією адресою, або ж встановлення факту здійснення догляду. А для виїзду з тестем чи тещею — ще й свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дружини.

— Де можна отримати акт про встановлення факту догляду?

— Цей документ, як і довідку з місця реєстрації, видають органи місцевого самоврядування. Якщо особа з інвалідністю I чи II групи перебуває на обліку як внутрішньо переміщена, то акт про це складається представниками міської або сільської ради, де людина фактично проживає. Жодних дозволів від ТЦК та СП оформляти не потрібно. Якщо такі документи будуть вимагати на кордоні, то можна поскаржитися на неправомірні дії інспекторів до їхнього безпосереднього керівництва або ж звернутися із заявою у поліцію.

Микола Заверуха, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар