Школярка у 13 років народила дитину

травня 26 / 2023
Школярка у 13 років народила дитину

Володя Петрук з Галею Малай жили у сусідніх селах (прізвища та імена героїв змінено з етичних міркувань), але навчалися в одній школі. Між ними зародилося підліткове кохання. Згодом хлопець вступив у професійний ліцей. Але це не стало на заваді їхнім стосункам. Навпаки, що рідше бачилися, то жагучішим було кохання.

У березні неповнолітня Галина народила хлопчика.

Нині вона разом з дитиною проживає у батька маляти. Матір Володі Петрука розлучена з чоловіком і перебуває на заробітках за кордоном. Тож немовля допомагає глядіти молодій парі Володина бабуся.

Молоді батьки вирішили укласти між собою офіційний шлюб, щоб зареєструвати дитину. Звернулися до суду для отримання дозволу на реєстрацію. Суд дозволив це зробити лише в червні, щойно Галі виповниться 14 років, і вона отримає паспорт. Але новостворену сім’ю можуть відразу роз’єднати. Адже проти Володі Петрука поліція розпочала кримінальне провадження. Його звинувачують у зґвалтуванні дівчини, яка не досягла 14 років, що згідно з українським законодавством — тяжкий злочин. Днями суд за клопотанням слідчого обрав для хлопця запобіжний захід у формі особистого зобов’язання.

“Я взагалі не розумію логіки наших правоохоронців, — каже Петро Гаврилюк, законний представник хлопця. — Ніякого зґвалтування не було. Інтим був за добровільною згодою. Бог дав раннє кохання й можливість народити щасливу дитинку. А тепер молоду сім’ю хочуть розлучити, запроторивши батька за грати. Поліція робить все для цього. Перший допит неповнолітніх проводили взагалі без адвоката і здійснювали на обох психологічний тиск. Галю, яка годує новонародженого сина грудьми, тримали у відділку поліції понад чотири години й не відпускали до дитини”.

Правоохоронці поводилися досить зухвало й з бабусею хлопця.

“Ще навіть не було результатів експертизи ДНК, а один з поліцейських цинічно мені заявив: мовляв, будете годувати чужу дитину, натякаючи, що Галя народила хлопчика не від Володі, а від когось іншого”, — каже 66-річна пані Надія.

Молода сім’я перебуває на особливому контролі служби у справах дітей Комарнівської міської об’єднаної територіальної громади.

“З березня ми декілька разів навідувалися без попередження до молодих батьків, — розповідає Віта Ковалишин, начальниця служби у справах дітей. — Жодних порушень не виявили. Вони належним чином доглядають дитину. Хлопчика, який народився здоровим і вагою 3600 грамів, уже охрестили, й було б несправедливо, щоб молодого батька відправили за грати”.

— Дійсно, наше законодавство трактує вчинення дій сексуального характеру щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди, як зґвалтування, — коментує Ірина Скрипка, адвокатка. — Тобто з особою, яка не досягла 14 років, сексом займатися не можна, бо це тяжкий злочин, за який передбачено покарання від 10 до 15 років позбавлення волі.

Однак, враховуючи обставини, що неповнолітні батьки проживають разом, належним чином доглядають дитину, суд може призначити більш м’яке покарання, ніж передбачено законом. Наприклад, може винести вирок з умовним терміном. Але з морального боку навіть такий вирок відіб’ється не тільки на майбутній долі неповнолітнього батька. Це клеймо ляже на дитину. Коли вона виросте, то не зможе влаштуватися на службу в державні чи правоохоронні органи, або на іншу роботу, де потрібно проходити спецперевірку. І тільки через те, що її батько був судимий за тяжкою статтею Кримінального кодексу. Недолік нашої правоохоронної системи у тому, що, ганяючись за справними показниками, слідчі не задумуються, що своїми діями можуть поламати життя як батькам, так і ні в чому не винній новонародженій дитині”.
Категорія : Україна


Залишити Коментар