На Прикарпатті зафіксували спалах скарлатини серед дітей

березня 05 / 2023
На Прикарпатті зафіксували спалах скарлатини серед дітей

На Прикарпатті зафіксували спалах скарлатини серед дітей. Зокрема, в місті Калуш Івано-Франківської області станом на ранок 4 березня офіційно зареєстровано 18 випадків захворювання. Про це повідомила пресслужба Калуської міської ради в Facebook.

Повідомляється, що учень ліцею №2 госпіталізований в стані середньої тяжкості, зараз він одужує.

Всього в зазначеному навчальному закладі зафіксували чотири випадки захворювання на скарлатину, два з них в одному класі.

У ліцеї провели кварцювання та дезінфекцію в класах, де навчаються хворі діти.

Також дирекція ліцею стежить, щоб хворі перебували вдома протягом інкубаційного періоду (21 день).

У мерії кажуть, що приводу для закриття класів у Калуші немає, оскільки карантин запроваджується за рівня захворюваності не менше 20%.

Скарлатина – це інфекційна хвороба, яку викликає стрептокок групи А Streptococcus pyogenes. Симптоми скарлатини – дрібноточковий, пізніше еритематозний висип, лихоманка, гострий тонзиліт, загальна інтоксикація.

Передається хвороба в основному повітряно-краплинним шляхом, а також через одяг, побутові предмети, продукти харчування, брудні руки, іноді через подряпини та порізи на шкірі.

Лікується скарлатина, як правило, вдома, лікар призначає хворому антибіотики, антигістамінні препарати, вітаміни, щадну дієту з великою кількістю пиття. Стаціонарне лікування призначається за тяжкого перебігу та наявності ускладнень.

Одужання настає зазвичай на 7-10 день хвороби. Однак повернутися до навчального закладу дитина може лише через 12 днів після одужання, тобто через 21 день від початку хвороби, оскільки весь період хвороби та одужання залишається заразною.
Категорія : Україна


Залишити Коментар