Зняття з обліку після мобілізації – шо це означає і кого торкнеться

листопада 06 / 2022


Наразі в Україні триває загальна мобілізація, призову на військову службу підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Після призову усі військовозобов’язані мають пройти медкомісію.

Сайт Pro Гроші розповідає, кого під час воєнного стану можуть зняти з військового обліку.

Хто може бути непридатним до служби
Законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби, а саме:

обмежено придатний;
непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
непридатний до військової служби, виключений з військового обліку.
Вирішувати, придатна людина до військової служби чи ні, має право лише військово-лікарська комісія (ВЛК).

Виключення з військового обліку
Категорії осіб, які не підлягають призову, прописані у ст. 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Під мобілізацію не підпадають військовозобов’язані, які були визнані ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

Зняття з військового обліку означає, що людина повністю непридатна до служби та не підлягає мобілізації. Якщо до повномасштабної війни призовників визнали непридатними до військової служби, то під час мобілізації їх можуть повторно викликати та перевірити стан здоров'я.

Під час воєнного стану перелік хвороб, з якими не беруть на військову службу, значно звужується. Тому навіть якщо людина має відмітку у військовому квитку про виключення з військового обліку, під час воєнного стану її все одно можуть мобілізувати. Однак, це залежатиме від висновку ВЛК.

Мобілізувати людину можуть навіть якщо медкомісія ухвалить рішення, що вона може проходити службу у військових комісаріатах, установах, організаціях та навчальних закладах. При таких висновках ВЛК, людину визнають обмежено придатною до військової служби та не відправляють у зону активних бойових дій. У разі вкрай незадовільного стану здоров’я особи її визнають повністю непридатною до служби.

Раніше ми розповідали, скільки ветеранів буде після війни в Україні. Також ми писали, чи планують посилювати мобілізацію в Україні. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.
Категорія : Україна


Залишити Коментар