В Україні може ще більше подорожчати хліб

вересня 23 / 2022

В Україні стартувала сівба озимої пшениці, урожай якої будемо збирати у 2023 році. Щодо цьогорічного врожаю, то за оцінками Українського клубу аграрного бізнесу, вдасться зібрати понад 50 мільйонів тонн зернових та близько 17 тонн олійних. Це менше, ніж у 2021-му, і пов’язано з тимчасовою окупацією південних та східних областей України російською федерацією.

Аграрії заспокоюють, що запасів зернових та олійних культур вистачить аби повністю покрити споживчий попит українців, та ще залишиться на експорт.


"Хоча врожай пшениці цього року становить лише 58 відсотків від минулорічного, проте він майже втричі перевищує внутрішнє споживання. Крім того, перехідні запаси пшениці минулого врожаю становлять близько 10 млн тонн. Прогнозується, що у 2022-2023 маркетинговому році буде експортовано приблизно 10 млн тонн пшениці. Таким чином, в Україні більш ніж достатньо пшениці для внутрішнього споживання. Дефіциту ні хліба, ні макаронних виробів не буде", – підкреслив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Він зазначив, що зростання цін на хліб та макаронні вироби завдяки державному регулюванню цін та низьким цінам на пшеницю відбувається значно нижчими темпами ніж на інші продуктів харчування. Зокрема, з початку року ціни на хліб зросли на 8,5%, а на макаронні вироби на 22,8% при загальній споживчій інфляції за підсумками серпня на рівні 24%.

Водночас експерт попереджає, що ціна на хліб може зрости до кінця року. На скільки саме – орієнтовно ще на 10-15%. Це пояснюється зростанням цін на паливо, на електроенергію, дріжджі, цукор тощо.
Категорія : Україна


Залишити Коментар