Жінки, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, не зможуть виїхати за кордон

липня 13 / 2022
З 1 жовтня почне діяти нова система взяття на військовий облік жінок. Віськовозобов’язані не зможуть перетнути державний кордон без дозволу з територіального центру комплектування і соціальної підтримки (колишього військкомату). Про це повідомив колишній голова МВС Віктор Андрусов.

Чи можливий призов для жінок?

За законом «Про військови обов’язок та військову службу» жінки на рівні з чоловіками можуть бути призвані до війська або до робіт із забезпечення держави у воєнний час. Проте в Міноборони заявили, що такої необхідності в країні немає.

Перелік професій, які підлягають військовому обліку також скоротили.

Проте не виключено, що цей список зазнаватиме змін.

Поки невідомо, як визначатимуть фаж жінки: за дипломом чи записом в трудовій.

У мирний час жінки можуть служити у війську лише за контрактом.

Як перетинати кордон?

Військовозобов’язана не зможе виїхати з країни без дозволу від територіального центру комплектування і соціальної підтримки. До центру також необхідно повідомляти про зміну місця проживання.

Виїжджати зможуть, зокрема, військовозобов’язані жінки, на утриманні яких є троє і більше дітей віком до 18 років, мами, які самостійно виховують неповнолітню дитину, батьки, опікуни, усиновлювачі які мають дитину з інвалідністю чи усиновлену дитину віком до 18 років. У цей перелік також потрапляють ті, хто навчається за кордоном.

Перебуваючи на військовому обліку, жінка, як і чоловік, може отримати відстрочку від призову через стан здоров’я чи сімейні обставини.
Категорія : Україна


Залишити Коментар