"Це дріб'язок, копійки, піар": як відреагували українці на анонсовану президентом тисячу за щеплення

листопада 17 / 2021

Депозит можна витратити на спорт, туризм чи культурну сферу.

Тисячу за щеплення отримають усі, хто зробив дві ін'єкції від "ковіду". Але це не будуть живі гроші, а депозит на спорт, культуру і туризм. В Офісі президента кажуть, що таким чином підтримують бізнес, який найбільше постраждав від карантинних обмежень, і намагаються збільшити кількість користувачів застосунку "Дія".

Про те, чи може це підштовхнути до вакцинації тих, хто вагається - 16 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30.


Так, у чергах до пунктів вакцинації за щепленням сьогодні тільки і розмов про тисячу. Тут вже і розподілили, на що б пішла тисяча - на гречку і дорогу олію. Але в Офісі президента одразу окреслили - готівку ніхто не отримає. Депозит можна витратити на спорт, туризм чи культурну сферу.

Нагадаємо, що:
Гроші отримає кожен: Зеленський пообіцяв вакцинованим українцям бонуси


Українці говорять:

До спортзали вже пізно ходити, а фільми я всі перебачила в своєму житті;
На що? На спортзал, кінотеатр чи музей? Хто в них ходить? Уявіть краєзнавчий музей наш (у м. Рівне - Ред.), це ж можна 2 роки ходити на тисячу гривень - да, там можна заблукати на тисячу гривень;
Що таке тисяча гривень? Це дріб'язок, копійки, піар.
Інтернет теж відгукнувся гумором про тисячу гривень, особливо про те, куди їх можна витратити.

Однак в Офісі президента не поділяють веселощів. Кажуть, сфери, які запропоновані, найбільше постраждали від карантинних обмежень.

"Це підтримка бізнесу, не пряма, а опосередкована. Люди самі знайдуть, куди віднести тисячу", - наголошують там.

На підтримку бізнесу виділять 6 мільярдів. Однак якщо їх поділити на тисячу гривень, то вистачить лише на 6 мільйонів українців. А зараз вже щеплено однією дозою майже 12 мільйонів.

Слід зазначити, що фінансове заохочення щепитися - не нова ідея у світі. До неї зверталися такі країни як США, Сербія, Греція, Гонконг. Однак, чи мотивує це людей щеплюватися, ніхто так не з'ясував.

Ґрунтовних досліджень, чи діє метод пряника у питаннях вакцинації, ніхто в світі не проводив. Однак у Швеції проводили опитування серед 8 тисяч нещеплених респондентів. І в групі, де пропонували грошову винагороду, всього на 4% було більше охочих щепитися, ніж там, де гроші не пропонували. Але загалом опитані не були проти вакцинації. А дослідники зазначають, що грошова винагорода серед переконаних антивакцинаторів може посилити протестні настрої, бо пропозиція сплатити за вакцинацію може бути сприйнята, як підтвердження ризиків.

Однак майже усі країни міркують над одним - як до вакцинації максимально залучити групу ризику, а це старші люди. Усі європейські країни вакцинальну кампанію розпочинали з категорії 60 +. І коли охоплювали понад 60%, переходили на інші категорії.


В Україні однією дозою щеплено 33% населення віком 60 +. Двома дозами - 24%. Водночас з майже 78 тисяч українців, які померли від "ковіду" за час пандемії, 82% - це пацієнти, яким було за 60.

Програма стартує від 19 грудня. В Офісі президента до цього часу обіцяють оприлюднити додаткові роз'яснення, щоб усі вакциновані могли скористатися депозитом у тисячу гривень.
Категорія : Україна


Залишити Коментар