В українських річках знайшли сліди препаратів від COVID-19

серпня 02 / 2021
Така ж проблема є і в інших країнах Європи – залишки препаратів означають, що очисні споруди не справляються Після початку епідемії коронавірусі в наших водах з’явилися сліди препаратів від ковіду.

Колаж “Сьогодні” В українських річках виявили багато залишків медичних препаратів для лікування COVID-19. Речовини знайшли під час аналізу трьох головних річок, води яких використовуються для водопостачання населення – Дніпра, Дністра та Сіверського Дінця.

Про це заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України Михайло Хорєв в ефірі телеканалу “Дім”. Зміни стану води пов’язані з пандемією коронавірусу. “Ковідних” препаратів дуже багато. Те, що входить саме до “ковідного” протоколу, саме ці речовини зараз у нас у воді. Ми це фіксуємо.

Ми ж з вами вживаємо таблетки. Велика кількість людей лікується, і це все потрапляє туди”, – акцентував Хорєв. Однак така проблема не тільки в Україні, а у всій Європі. “У Європі відбувається те саме (…) Європейці чітко оцінюють: якщо фармпрепарати трапляються у воді — це значить, що погано працюють очисні споруди. У Європі є й хороші модернізовані очисні споруди, але є й старі”, – додав заступник міністра.

Що ще особливого в наших водах?
У річках дуже велика кількість цинку. Однак є припущення, що це взагалі природний стан, тому що такі показники у всіх наших водах. У воді є пестициди, але не у великій кількості.

Фіксуються і метали, при цьому в воді практично немає ртуті. І це дуже добре, в Європі з цим постійно борються. Дуже велика проблема – наявність фосфатів, які застосовуються при виробництві миючих засобів. Очисні споруди з ними не можуть впоратися. Хорєв уточнив, що в порівнянні з країнами Європи “у нас не найгірша ситуація”.
Категорія : Україна


Залишити Коментар