Лікарі в паніці — що відбувається в медзакладах з хворими на Covid-19 в Україні

квітня 15 / 2021
Лікарі в паніці — що відбувається в медзакладах з хворими на Covid-19 в Україні
Днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що за 7-10 днів в Україні може бути до 30 тис. хворих на коронавірус щодоби. Проте лікарі запевняють, що медична система не зможе осилити таку кількість пацієнтів. У лікарнях уже панує хаос, працівники виснажені.

«Медична система не витримає 30 тисяч хворих щодня. Це надзвичайно складно для нас. Уже зараз робота в лікарнях із ковідними пацієнтами хаотична, графіки лікарів нестабільні, бо персонал випадає з процесу тепер через свою хворобу. Кожна лікарня налаштовує процес як може. Не треба доводити ситуацію до гіршого стану, маємо терміново реагувати. Треба запроваджувати жорсткіший карантин, на кшталт того, що в європейських країнах. МОЗ має продумувати досконалішу модель роботи, щоб була можливість утримати таку кількість хворих. Про помітний спад захворюваності говорити теж рано. Попереду Великдень. Люди почнуть ходити до церков, у гості. Усе почнеться знову», — сказав Gazeta.ua Сергій Федорків, інфекціоніст з Івано-Франківська.

Причиною великої кількості госпіталізацій із Covid-19 може бути неефективність дистанційного лікування, яке активно практикують в Україні, вважає столичний інфекціоніст Євген Дубровський.

«Великої кількості пацієнтів можна було б уникнути, якби амбулаторна допомога надавалась повноцінно та якісно. Я не критикую сімейних лікарів. Саме дистанційне лікування малоефективне. Якщо лікар не буде мати змоги бачити хворого, неминуче будуть помилки, які призводять до госпіталізації. Людина, яка захворіла, починає нервувати та накручувати себе. Інший поступово погіршується, але навіть цього не усвідомлює. А затурканий нескінченними дзвінками лікар часто вже нічого не розуміє і шаблонно призначає лікування всім підряд. Попри те, сімейні лікарі не отримують ковідних надбавок. Коло замкнуте — сімейним лікарям не оплачують шкідливість праці, бо вони не бачать хворих. А сімейні лікарі не приймають хворих, бо їм додатково не платять. Потім неефективність організації процесу на амбулаторному етапі створює проблеми та перенавантаження стаціонарів».
Категорія : Україна


Залишити Коментар