Яких п'ятьох заборон дотримувались 18 березня: народні прикмети

березня 18 / 2021

18 березня в народі відзначають день Конона Городника

До Конона Городника селяни зверталися з проханням надати допомогу у вирощуванні овочів. З цього дня починали орати город, навіть якщо на вулиці ще була справжня зима.

Вірили, що якщо 18 березня зорати город, то буде відмінний урожай овочів та зернових.

18 березня землю не тільки орали, а й рясно удобрювали гноєм.

Наші предки вважали, що з гноєм не можна працювати в понеділок і 31 числа будь-якого місяця, в іншому випадку будуть сварки в родині.

Ще в цей день на городах викопували три лунки, примовляючи: «Одна для посухи, інша для мошок, третя для хробаків». Вважалося, що після проведення такого ритуалу влітку городня зелень не постраждає ні від посухи, ні від шкідників.

Примічали, що до цього дня з’являються перші мухи і метелики лимонниці.

Що не можна робити 18 березня

Заборонено дивитися на своє відображення занадто довго. Причому не лише в дзеркало, але і в водну глядь або в вікна будинків. Якщо задивитися, можна в останній раз побачити себе таким, говорили наші предки.

Не варто 18 березня плювати собі під ноги. В іншому разі обраний шлях виявиться невірним. Причому мова не про якусь подорож, а про життя в цілому.

Не слід в цей день малювати когось або самому виступати в ролі натурника. Вважається, що 18 березня таким чином можна перейняти чужу долю.

Не можна залишати посуд в раковині, а також залишки їжі або навіть хліб на столі після заходу сонця, інакше в будинку можуть початися фінансові труднощі.

У цей день не варто робити покупки, вони не принесуть радості й користі. Краще зробити це в інший день.

Народні прикмети на 18 березня

Якщо в день Конона Городника пішов дощ - значить влітку не буде граду

Якщо з півдня прилетіли трясогузки, то весна буде рання і тепла.

Але якщо ворони каркають на північ - чекай морозів.

Ясна і тепла погода 18 березня – літо буде теплим або помірно спекотним

Також погоду можна визначити за допомогою акваріумних рибок. Якщо вони підіймаються вгору і плавають біля поверхні води, буде похолодання.
Категорія : Україна


Залишити Коментар