В Україні мобільним операторам затвердили нові тарифи: як зміниться вартість зв'язку

лютого 24 / 2021
Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) вирішила знизити міжоператорський тариф у стаціонарних мережах. Рішення розроблено для створення умов до зменшення вартості дзвінків у мережі.

З 1 липня 2021-го за хвилину вихідного дзвінка на номери фіксованого зв'язку учасники ринку будуть платити 7 або 10 коп. – в залежності від того, це виклик місцевий чи міжміський. Про це повідомляється на сайті НКРЗІ.

З 1 січня 2022 року ставки зменшаться до 5 і 8 коп. Відзначимо, що собівартість хвилини в мобільній мережі коливається в межах декількох копійок. Але при цьому великі оператори встановили завищені тарифи для дзвінків на стаціонарні номери.

Базові тарифи на дзвінки з мобільних номерів на фіксовані: "Київстар" ("Спілкування без кордонів") – 1,5 грн/хв, Vodafone (SuperNet Turbo) – 0,6 грн/хв, lifecell ("Смарт Лайф") – 1 грн/хв, повідомляє UBR.ua. Взяті передплачені пакети початкового рівня трьох найбільших компаній.

З огляду на відсутність інформації для розрахунку собівартості послуги трафіку, в мережах фіксованого зв'язку для встановлення такси НКРЗІ застосований benchmarking – метод з урахуванням мінімальних розмірів розрахункових такс, введених у країнах ЄС. Середня мінімальна такса в мережах фіксованого зв'язку в країнах ЄС за курсом НБУ станом на жовтень 2020 становила 0,067 грн/хв, і нижче, ніж діючі в Україні розрахункові такси.

Завдяки зниженню розрахункових такс оператори отримають можливість:

зменшити свої витрати при взаєморозрахунках за послуги пропуску трафіку до мереж операторів телекомунікацій;

збільшити обсяг трафіку;

запропонувати споживачам більш привабливі тарифні плани, які будуть включати дзвінки до абонентів інших операторів телекомунікацій.

Зниження розрахункових такс матиме позитивні наслідки для споживачів:

можливість користуватися збільшеними обсягами пакетних хвилин на всі види послуг за ту ж саму вартість;

зменшення вартості міжмережевих дзвінків.
Категорія : Україна


Залишити Коментар