В Україні хочуть розширити повноваження патрульної поліції

листопада 20 / 2020

У разі прийняття скандального законопроекту №2695 з новими поправками водіїв зможуть зупиняти "для профілактики" в нічний час - з 22:00 до 08:00, а також у святкові, неробочі, вихідні дні і протягом наступного дня після таких днів. Штрафи за перевищення швидкості збільшать до 3400 грн. А за п'яне водіння саджатимуть за ґрати на термін від 7 до 12 років.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект, що передбачає "профілактичну зупинку" для перевірки на тверезість і підвищення штрафів за керування автомобілями в нетверезому вигляді.

Йдеться про скандальний законопроект про розширення повноважень поліції №2695 - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху". Петиція за припинення його розгляду за п'ять днів набрала більше 25 тис підписів, але депутати все одно продовжують розгляд законопроекту і навіть рекомендують своїм колегам за нього голосувати.

За словами народного депутата від "Слуги народу" В'ячеслава Медяника, цим законопроектом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс і закони "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію". У нього до другого читання було подано 611 поправок, з яких 159 були враховані.

Говорячи про зміни в законопроекті до другого читання, Медяник зазначив, що в Кодексі про адміністративні правопорушення пропонується викласти в новій редакції статтю 130 "Зокрема, підвищено штрафи за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного та іншого сп'яніння", - пояснив він.

Також пропонується встановити, що адміністративні стягнення за правопорушення, передбачені статтею 130, можуть бути накладені протягом року з дня вчинення, тоді як сьогодні цей термін становить 3 місяці.

"Пропонується підвищити розміри штрафів. Зокрема, стаття 122 КУпАП - це перевищення встановлених обмежень швидкості руху, стаття 126 КУпАП - керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом", - додав депутат.

Серед іншого, Кримінальний кодекс пропонується доповнити новою статтею про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортних засобів особами, які керують ними в стані сп'яніння.

Крім того, цим законопроектом пропонується внести зміни до статті 35 закону "Про Національну поліцію" по проведенню профілактичної зупинки транспортних засобів.

"Пропонується встановити, що такі" профілактичні заходи "можуть здійснюватися в нічний час - з 22:00 до 08:00, а також у святкові, неробочі, вихідні дні і про
Категорія : Україна


Залишити Коментар