МОЗ може посилити карантин, якщо кількість хворих на COVID-19 зросте до 15 тисяч на добу ㅡ Ляшко

жовтня 27 / 2020
Міністерство охорони здоров'я може запровадити нові карантинні обмеження, якщо кількість добових заражень на COVID-19 в Україні зросте до 15 тисяч. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко під час вебінару 27 жовтня, пише «Інтерфакс-Україна».

За словами Ляшка, після збільшення приросту заражених до 15 тис. хворих за добу МОЗ не буде одразу посилювати карантин. Спочатку у відомстві мають обговорити нові обмеження.

«15 тис. хворих за добу ㅡ це у нас ще є запас міцності, який дасть змогу відреагувати без колапсу для системи охорони здоров'я», - сказав він.

Головний санітарний лікар наголосив, що цифра у 15 тисяч людей є актуальною за рівномірного розподілу хворих на території країни. Водночас для окремих регіонів вона може бути нижчою.

Наразі у МОЗ не публікують «граничну кількість» заражених, яку прорахували для кожного регіону, оскільки чекають, поки лікарні використають субвенції та підведуть кисень до більшості ліжок. Після цього, за словами Ляшка, потужності системи охорони здоров'я мають змінитися.

Віктор Ляшко зазначив, що наразі для пацієнтів з COVID-19 відведено близько 52 тисяч ліжок, з них 17 тисяч забезпечені киснем. Проте, для того, щоб підготувати систему охорони здоров'я до повноцінного реагування, потрібно вдвічі збільшити ці потужності.

Як МОЗ планує боротись з COVID-19?

Міністерство охорони здоров'я розробило план боротьби з COVID-19, відповідно до чотирьох рівнів небезпеки.

Під час першого рівня (де Україна перебуває зараз) щоденний приріст хворих становить приблизно 5-7 тисяч. За цих показників українська система охорони здоров'я здатна витримувати навантаження.
Під час другого рівня небезпеки кількість нових хворих щодня становитиме 8-10 тисяч, а заповненість ліжок буде приблизно 70% загалом по країні. Під час цього етапу МОЗ планує розгортати тимчасові госпіталі поза межами закладів охорони здоров'я і збільшувати кількість лікарів, які працюють з COVID-19.
Під час третього рівня щоденний приріст збільшиться до 11-15 тисяч хворих, а заповненість ліжок становитиме не менше, ніж 85%. У МОЗ зазначали, що за таких умов уряд введе жорсткий карантин по всій Україні. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що карантин посилять, коли щоденний приріст збільшиться до 9,5-10 тисяч.
За четвертого рівня небезпеки ресурси системи охорони здоров'я будуть вичерпані. Щоденна кількість хворих становитиме приблизно 20 тисяч хворих. Тоді МОЗ активує протокол медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги.
Категорія : Україна


Залишити Коментар