Рада дозволила онлайн-аптеки та доставку ліків

вересня 17 / 2020
Рада дозволила онлайн-аптеки та доставку ліків
Доставляти ліки зможуть як кур'єрські служби, так і поштові оператори

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №3615-1, який легалізує електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Відповідне рішення підтримали 317 народних депутатів.

Документ дозволяє продаж лікарських засобів через інтернет. Займатися цим легально зможуть тільки ті продавці, у яких є ліцензія на роздрібну торгівлю медикаментами. Доставка ліків з аптек може здійснюватися як через кур'єрську службу, так і за допомогою поштових операторів.

У той же час забороняється оптовий дистанційний продаж будь-яких ліків та роздрібна торгівля такими препаратами:

- ліки, продаж яких здійснюється за рецептами лікарів;
- сильнодіючі, отруйні, радіоактивні та імунобіологічні засоби;
- ліки, продаж яких вимагає ліцензії з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

"Легалізація торгівлі лікарськими засобами дистанційно в умовах поширення гострої респіраторної хвороби на COVID-19 до негативних наслідків не призвела. Експеримент з впровадженням легальної дистанційної торгівлі ліками виявився успішним. При цьому поштові оператори вже придбали термобокси для забезпечення необхідного температурного режиму при транспортуванні лікарських засобів", – зазначають автори законопроєкту в пояснювальній записці.

Як відомо, у 2011 році МОЗ заборонив дистанційну торгівлю медпрепаратами. Тоді це рішення аргументували тим, що споживачі при замовленні в інтернеті не отримують консультацію фармацевтів, а також тим, що на доставку можуть відправляти неякісний товар.
Категорія : Україна


Залишити Коментар