Парова баня: користь, протипоказання, рекомендації

серпня 17 / 2020
Парова баня: користь, протипоказання, рекомендації


Парову баню активно відвідували ще жителі Давньої Греції. Процедура, що сприяє очищенню і релаксації стає все більш популярною в наші часи. Пропонує її і спа центр в Моршині. У Святому Шарбелі можна замовити також хамам, інфрачервону сауну та безліч інших приємних і корисних послуг.

Чим парова баня відрізняється від традиційної сауни? Сауна, що прийшла до нас із Фінляндії, має низьку вологість – не більше 15%, і доволі високу температуру – близько 100-120 °C. Далеко не кожна людина буде почувати себе комфортно за подібних умов, особливо якщо в неї є хронічні захворювання. Альтернативним варіантом стає парова баня.

Парова баня: про що йде мова
Перебування у паровій бані є максимально комфортним для людини. При надмірній вологості, котра складає близько 100%, температура в приміщенні не перевищує 55оС. Це ідеальне співвідношення. В більш теплій кімнаті було б надто важко дихати, а температурний режим в межах 100-120 градусів спричинив би неймовірну задуху.

Тепле та вологе повітря сприяє глибокому очищенню шкіри. Під впливом пари через розширені пори із тіла виходять токсини. Шкіра обличчя стає гладкою і шовковистою. Вона очищається від надлишків сала та бруду. Постійне зволоження покращує колір обличчя та сприяє розгладженню зморшок.

парова лазня

Особливості процедури
Парову баню можна успішно поєднувати з аромотерапією. Ефірні олії, додані у воду, здійснять лікувальний вплив на організм. Повна релаксація позитивно відобразиться на стані тіла і психіки. Олії евкаліпта, сосни, чайного дерева наповнять повітря приємними ароматами.
Вони:
Тонізують організм;
Приводять до ладу думки;
Зменшують кількість висипів на шкірі;
Допомагають подолати застуду.
Цитрусові олії дарують бадьорість та сприяють покращенню настрою. Лавандова ж олія має заспокійливий ефект. Вона показана при безсонні та депресії.

Оптимальний час перебування у паровій бані складає близько 20 хвилин. Це більше, ніж рекомендовано знаходитись у традиційній сауні. Коли краще залишити приміщення кожен вирішує самостійно, враховуючи рекомендації. Тривалість сеансу залежить від індивідуального сприйняття пари і тепла, тобто від особливостей організму конкретної людини. Якщо з’являється сонливість чи відчуття запаморочення, одразу варто закінчити процедуру.

Кожен сеанс у бані варто завершувати охолодженням. Льодяна чи надто холодна вода категорично протипоказана людині, що не закалялась. Проте, їй підійде купання у басейні чи душ. Коли тіло прохолоне, можна буде перейти до наступного сеансу. Порушення встановлених правил часом дуже шкодить серцево-судинній системі.

Заборони та рекомендації
Деякі проблеми зі здоров’ям можна вирішити завдяки систематичному відвідуванню парової бані.
Процедура сприяє покращенню загального стану організму та самопочуття. Її радять людям, котрі часто стикаються з наступними проблемами:
- Хронічні риніти та синусити;
- Грип та застуда;
- Біль у м’язах;
- Депресія, безсоння, втома;
- Слабкий імунітет;
- Ревматизм, артрит та подібні захворювання;
- Сухість, жирність, різноманітні висипи на шкірі.

Проте є й певні протипоказання:
- Запальні процеси;
- Онкологія;
- Епілепсія;
-Вагітність чи менструація;
- Проблеми із серцем чи судинами;
- Важкі розлади психіки.

Обираючи парову баню, слід врахувати, що її треба відвідувати регулярно для досягнення лікувального й терапевтичного ефекту. Надто довге перебування у приміщенні не принесе позитивного результату. Краще за все замовляти послугу раз чи два на тиждень. Достатньо буде 2 сеансів по 10-15 хвилин.

Після процедури буде доречним трав’яний чай або склянка чистої води. Вони допоможуть нормалізувати водний баланс. А потім, не варто поспішати, відпочиньте в альтанці чи, наприклад, у лаундж-зоні.
Категорія : Україна


Залишити Коментар