Різке підвищення тарифу на 55% та імпорт з Росії: що відбувається на ринку електроенергії

липня 15 / 2020
Різке підвищення тарифу на 55% та імпорт з Росії: що відбувається на ринку електроенергії

В Україні суттєво підвищили тариф на передачу електроенергії. Водночас Україна імпортує російську та білоруську електроенергію при тому, що доводиться зупиняти блоки АЕС через перенасичення
Що підвищення тарифу означає для населення та бізнесу, а також чому на сьомому році війни Україна імпортує російську електроенергію при перенасиченні власного ринку (під час карантину імпорт тимчасово припинили), читайте у матеріалі 24 каналу.
Тариф на передачу електроенергії підвищили
НКРЕКП з 1 серпня збільшить тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 54,6%. Якщо раніше було 155,4 гривні за мегават-годину, то стане 240,23 гривні за мегават-годину. Востаннє тариф підвищували у січні цього року на 33%. Але, якщо порівнювати з тарифом станом на 1 липня 2019, то новий тариф нижчий. Тоді був 347,43 гривні за мегават-годину.


Напередодні розглядали варіанти збільшити тариф у 2 чи навіть 4 рази до 327,9 та 596,48 гривні відповідно. Але Укренерго вирішив взяти кредит у міжнародних фінансових організацій і тому тариф збільшили на 55%. Глава регулятора Валерій Тарасюк повідомив, що "Укренерго" проведе додаткові переговори з МФО з метою збільшення обсягу залучених кредитних коштів.

Укренерго здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни.

Кого це стосується
Поки що українці можуть не хвилюватися. Тарифи в 0,68 та 1,90 гривні за кіловат-годину залишаються для населення принаймні до кінця року. Таку обіцянку дав прем'єр Шмигаль. Схожу заяву зробили і в НКРЕКП.


Це відчують українські підприємства.

Окрім тарифу на передачу електроенергії, в кінцевому загальному тарифу є ще плата за розподіл електроенергії. Обіцяють, що її знизять.


В середньому по країні відбудеться зменшення тарифів на послуги з розподілу електроенергії, зокрема, на першому класі напруги на 2%, а на другому – близько 1%, таким чином, підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії певною мірою компенсується зменшенням тарифів на послуги з розподілу електроенергії і, відповідно, кінцевий вплив на ціну електроенергії для споживача якоюсь мірою буде нівельований," – повідомили в НКРЕКП.

Чи справді це зменшення нівелює зростання кінцевого тарифу для споживачів?
Для цього спробуємо розібратися як можуть знизити тариф на розподіл. З тарифами можна ознайомитися на нашій інтерактивній карті. Якщо вашого підприємства там нема, то дивіться у списку.

Категорія : Україна


Залишити Коментар