Перевірять отримувачів субсидій: кого змусять повернути допомогу

червня 20 / 2020
Перевірять отримувачів субсидій: кого змусять повернути допомогу

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3551, яким запропонували спростити процес стягнення пенсій, субсидій та пільг, які українці могли отримати неправомірно. Як розповів сайту «Сьогодні» кандидат юридичних наук і громадський діяч Сергій Войченко, перевірка даних про пільговика зараз здійснюється в 3 етапи:

• превентивна верифікація — в режимі реального часу, коли людина звертається за державною допомогою;

• поточна верифікація — в процесі призначення допомоги;

• ретроспективна верифікація — після виплат від держави.



Після цих 3 етапів уповноважений орган здійснює додаткову перевірку і визначає, чи потрібно людині повернути отримані гроші.

«У разі виявлення недостовірної інформації, на підставі якої були призначені, нараховані та/або здійснені державні виплати, органи, що здійснюють їх, надсилають таким реципієнтам вимогу про повернення неправомірно або надмірно отриманої державної виплати. У разі незгоди з рішенням, людина може оскаржити його у встановленому законом порядку. Суперечки в разі відмови людей добровільно повернути неправомірно отримані державні виплати вирішуються у судовому порядку», — пояснює Войченко.

Експерт додає, що тільки 2019 року Міністерство фінансів перевірило 24,5 млн пільговиків, одержувачів субсидій і соціальних виплат. За результатами перевірки виявилося, що додатково потрібно перевірити 12,9 млн одержувачів. І тільки за жовтень минулого року було підтверджено 14,7 тис. випадків неправомірного отримання виплат на суму 27,4 млн грн, які потрібно було повернути до бюджету.

Втім, зараз до судів з цього питання звертаються нечасто. Юрист Gracers Law Firm Денис Соловей розповів, що на цей момент в Єдиному державному реєстрі судових рішень близько 20 тис. справ у цій категорії, що в масштабах країни — небагато. Саме це і змінить новий закон, вважають юристи.
Категорія : Україна


Залишити Коментар