СБУ затримала відомого на весь світ хакера (фото, відео)

травня 19 / 2020
СБУ затримала відомого на весь світ хакера (фото, відео)
Служба безпеки України встановила та затримала хакера, відомого під ніком «Sanix». На одному з форумів було розміщено оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адрес електронної пошти та 21 мільйоном унікальних паролів чим і зацікавив світових фахівців з кіберполіції.

У січні 2019 року про нього писали The Guardian, Forbes та Newsweek, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1, адже база даних, яку він виставив на продаж, була “найбільшим за всю історію масивом викрадених даних”. Одна з без даних була обсягом 87 гігабайтів, проте спеціалісти стверджують, що подібних баз у хакера було щонайменш сім, загальний обсяг яких сягав майже терабайт. До них входили персональні, в тому числі фінансові, дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

Всесвітньо відомим хакером під псевдонімом «Sanix» виявився українець, мешканець Івано-Франківської області. Кіберфахівці СБУ зафіксували продаж ним баз даних з логінами і паролями до скриньок електронної пошти, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомостями про комп’ютери, зламані для подальшого використання у бот-мережах та для організації DDoS-атак.

Правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з двома терабайтами викраденої інформації та телефони з доказами протиправної діяльності та готівку від незаконних операцій в сумі майже 190 тисяч гривень та понад 3 тисячі доларів. Хакеру готується повідомлення про підозру у несанкціонованому втручанні у роботу комп’ютерів та у несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, за ч. 2 ст. 361, ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України.
Категорія : Україна


Залишити Коментар