Чи потрібно закарпатцям оплачувати за розподіл газу у період карантину?

травня 06 / 2020
Чи потрібно закарпатцям оплачувати за розподіл газу у період карантину?
Закарпатці отримують квитанції за спожитий газ і на оплату послуги з розподілу.

Чому так?

До 2020 року вартість доставки газу була включена в ціну газу і сплачувалась в тому ж рахунку, що і газ. Але з 1 січня 2020 року, відповідно до Постанови НКРЕКП №3021 від 24.12.2019, послуга з розподілу (доставки) виключена із загальної платіжки за газ.

Продаж газу здійснює постачальник газу, а розподіл (доставку) — газорозподільна компанія (АТ "Закарпатгаз"). Це дві різні компанії, а тому і платіжки — теж дві.

Як вираховується оплата за розподіл?

Плата за розподіл (доставку) встановлюється на рік та розраховується залежно від фактичного обсягу споживання природного газу за так званий “газовий рік”. На 2020 рік у розрахунок береться період з 01.10.2018р. по 30.09.2019р.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 обсягу природного газу спожитого за рік, помножений на тариф. При цьому оплата здійснюється рівномірними частинами щомісячно: в січні — за січень, в лютому — за лютий тощо.

Навіщо платити за розподіл, якщо газ сам рухається по трубах?

Такі питання нерідко можна почути в соцмережах чи у приватних розмовах. Та труби збудовані лише для можливості руху газу до газових приладів, встановлених в оселях. Сам же рух газу здійснюється шляхом створення, підтримання та контролю тиску на газорегулюючому обладнанні.

Надійний та безпечний рух газу — це робота працівників АТ "Закарпатгаз". Вони не тільки забезпечують коректну роботу газорегулюючих приладів, але й знаходять витоки газу, ремонтують труби, зупиняють та ліквідовують аварії.

Чи відмінили плату за комунпослуги у зв’язку з введенням карантину?

Ні, не відмінили. Звертаємо увагу, що на період карантину не скасовано обов’язковість внесення оплати за розподіл природного газу, а введено мораторій на припинення послуг з розподілу газу та нарахування штрафних санкцій у разі несплати побутовим споживачам. Про це йдеться у Законі України №530-IIX від 17.03.2020. Борги за розподіл газу є підставою для припинення подачі газу після завершення карантину.

То як можна сплатити за послугу з розподілу?

Сплатити можна у будь-якому банку, через платіжні термінали та у відділеннях Укрпошти. Для вашої зручності здійснювати оплату можна не виходячи з дому, скориставшись наступними послугами:

"Особистий кабінет" на сайті 104.ua: зайти у розділ "Доставка газу" - "Заплатити онлайн" та обрати тип платежу: "Доставка газу". Вайбер-бот (http://bit.ly/7104uaViber) чи мобільні додатки 104 Mobile (http://bit.ly/104Android та http://bit.ly/104iPhone). Через них можна як завантажити рахунок, так і сплатити за послугу з розподілу. Мобільні додатки або веб-банкінги:

- Ощад 24/7 (обов’язково вказуйте свій особовий рахунок) https://www.oschadbank.ua/ua/ private/web_bank_ng;

- Приват 24https://www.privat24.ua;

- Easypay https://easypay.ua/ua/catalog/ utility.
Категорія : Україна


Залишити Коментар