В Україні відбудеться низка змін: чого чекати українцям у квітні

квітня 01 / 2020
В Україні відбудеться низка змін: чого чекати українцям у квітні
У квітні в Україні відбудеться низка змін у різних сферах життя. Зокрема змінять пенсійний вік для жінок, автошляхи обладнають автоматичними камерами, а у деяких лікарнях почнуть надавати безкоштовні послуги.

Збільшать пенсійний вік

Із 1 квітня жінкам в Україні збільшать пенсійний вік на півроку до 59 років і 6 місяців. У 2021 українки вийти на пенсію зможуть після 60 років. Так уряд хоче вирішити проблему з виплатами та зменшити фінансову діру у Пенсійному фонді.

«Демографічна ситуації в країні катастрофічна. З кожним роком пенсіонерів більше ніж тих, хто має роботу. Уже на рубежі 2021 року кількість тих, хто отримує пенсію переважатиме кількість платників єдиного соціального внеску. Тому економіка та люди, які працюють, просто не витягнуть усіх пенсіонерів», — вказує Галина Третьякова, голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У Пенсійному фонді зазначають, що, окрім віку, важливий страховий стаж. У 2020-му — не менше 27 років. Однак з кожним наступним роком стаж зростатиме на рік — до 35 у 2028-му. Тоді пенсію призначатимуть незалежно від віку, якщо людина має 40 і більше календарних років страхового стажу.

Введуть єдиний квиток на кілька видів громадського транспорту

Із квітня діятиме єдиний електронний квиток для громадського транспорту Києва. Ним можна оплатити поїздку в метро, автобусі, трамваї, тролейбусі, фунікулері та міській електричці.

У наявності будуть е-квитки на 46, 62, 92 і 124 поїздки. Вартість таких становитиме 290 грн, 390 грн, 575 грн і 770 грн відповідно. Доступні будуть і безлімітні проїзні квитки. Їхня вартість — 1,3 тис. грн.

Гості столиці зможуть придбати туристичний проїзний. Діятиме такий протягом 24, 48 або 72 год. Коштуватимуть 100-200 грн.

Дороги обладнають камерами


Запрацює автоматична фотовідеофіксація порушень Правил дорожнього руху. Спершу обладнають шляхи державного значення у Київській області.

Камери повинні ловити перевищення швидкості, проїзд на заборонений сигнал світлофора, рух зустрічною смугою, ненадання переваги пішоходу, коли той рухається переходом.

«Такі пристрої потрібні на наших дорогах. З часом вони зможуть зробити водіїв більш відповідальними та наведуть лад на шляхах. Але для ефекту треба десятки тисяч цих камер. У нас такої кількості немає. На них витрачають купу грошей, а сенсу нуль. На цьому проекті чиновники МВС гарно заробляють, при цьому демонструють гарні і головне показові результати», — говорить експерт громадської компанії «Европатруль» В’ячеслав Коновалов.

Почнуть другий етап медичної реформи

Із квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. Зокрема працюватимуть над впровадженням безкоштовних медпослуг. Серед них пологи, біопсія, ультразвукове дослідження, рентген-дослідження, оперативне лікування інсульту та інші.

«Ми докладаємо максимум зусиль, щоб з 1 квітня Програма медичних гарантій запрацювала у повному обсязі. Тепер надважлива ефективна комунікація з медичною спільнотою та місцевою владою. Щоб заклади спеціалізованої допомоги підготувались належним чином до укладення договорів з Національною службою здоров’я України. Головне, чого хочемо — це раціонального використання бюджетних коштів, щоб пацієнти отримували якісні послуги та безпечні ліки», — говорить заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Луфер.

Виплатять соціальну допомогу

У квітні-травні держава виплатить грошову допомогу українцям, які через тривалий карантин залишилися без роботи.

«Ці соціальні виплати візьмемо із фонду страхування на випадок безробіття. Уже зараз ми точно забезпечимо кошти всім, хто офіційно перебував у відпустці або був звільнений з роботи. Також плануємо надати одноразову фінансову підтримку пенсіонерам на час карантину. Так робимо, щоб люди могли спокійно бути вдома в період пандемії», — говорить прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Категорія : Україна


Залишити Коментар