Перша ліга: «екваторні» підсумки

серпня 06 / 2024

Другий етап змагань обіцяє бути гарячим.



Перше коло змагань у першій лізі подарувало в цілому захопливі протистояння. У результаті щільність набраних очок у групі лідерів надзвичайно висока.

Першим іде «Заріччя». Цей спортивний боєць із великим досвідом упевнено пройшов «доекваторну» дистанцію, не програв жодного матчу, тричі уклавши мирну угоду та чотири рази здолавши своїх суперників. Загалом команда виступила рівно, хоч яскравіше поставала в перших матчах, коли в трьох зустрічах відзначилася вісьмома голами. Далі тричі поспіль мала нічию й у завершальному перед вакаціями двобої мінімально випередила перечинців. «Заріччя» особливо надійно грало в захисті, пропустивши в семи зустрічах тільки 4 м’ячі. Лідерство ж команда визмагала в шаленій конкуренції, що говорить про її справжній бійцівський характер.

Другими в першості йдуть «Лінці-Зірка». Цей учасник першості тривалий час знаходився в тіні. Більше того, навіть серед аутсайдерів (через пропущені ігри). Психологічно це, звичайно, тиснуло. Однак поява біля керма колективу ексгравця ужгородської команди майстрів, відомого нині наставника В’ячеслава Пінковського позитивно позначилася на діях підопічних. Вони чотири рази перемогли, один раз зіграли внічию та в двох поєдинках на виїзді мінімально поступилися. «Лінці» уникнули зривів, діяли рівно й у цілому повинні бути задоволені своїм виступом на фоні серйозного протистояння суперників. На тлі останніх головним недоліком «Зірки» поки лишається лінія захисту – команда лише на три м’ячі забила більше ніж пропустила. Думається, саме на цю ланку тренерський штаб зверне особливу увагу при підготовці до другого кола. І за успішної підготовки саме підопічні В.Пінковського будуть серед основних претендентів на один із комплектів нагород.

Третім іде «Берегвідейк». В його активі / пасиві три виграші, одна нічия, три поразки. Для відродженого колективу з Берегова з великими футбольними традиціями такий результат у статусі дебютанта цілком непоганий. Фактично команда провалила тільки одну гру – у 5 турі на виїзді проти сторожницького «Лідера» – 1:6. А в цілому більше-менш рівний виступ. «Берегвідейку», як і «Лінцям», насамперед потрібно зміцнювати своє становище за рахунок зміцнення оборони. Адже парадокс: третя команда більше пропустила ніж забила! І друге коло буде справжнім викликом, оскільки переслідувачі підпирають і потрібно максимально викладатися, щоб принаймні не втратити здобуті позиції.

Четвертим іде «Мукачево» – три виграші за чотирьох поразок. Команда з непогано поставленою грою, доволі збалансована. Трішки більше потрібно було забити й результат виявився б кращим. Десь, очевидно, не вистачило фарту: як-не-як, демонструючи, іще раз наголошу, доволі пристойні дії, цей учасник першості все ж у трьох зустрічах поступився з однаковим мінімальним рахунком 0:1, а ще в одному двобої теж в один м’яч – 1:2. Віриться, що перше коло в клубі добре проаналізують і він додасть в атаці. Потенціал у представників із міста над Латорицею є.

«Зірка-SPAR», ще одна команда з Лінців, іде п’ятою, маючи стільки ж очок, як і суперник вище. Два виграші при двох поразках та трьох нічиїх свідчать про те, що колектив міг виступити краще. Десь, очевидно, йому не вистачає повноцінного тренувального процесу. І якщо в захисті більш-менш гра непогана (пропущено лише 8 м’ячів у 7 зустрічах), то в нападі ефективних дій бракувало – ті ж 8 голів у воротах суперника. Показово, що й дві стартові зустрічі цього колективу завершилися внічию 0:0. І якщо спарівці вдома провалили зустріч з іншою «Зіркою» – з Онока – 1:3, то так само впевнено перемогли на виїзді «Берегвідейк» – 2:0.

Для покращення результату поки п’ятому колективу насамперед справді потрібно відповідальніше підійти до тренувань. Потенційно, ураховуючи досвід виступів, є всі можливості виступити краще.

Шосте місце з відставанням на один заліковий бал від конкурента вище має «Лідер». Це справжня команда-загадка. Вона може програти вдома 0:4, потім звести поєдинок на виїзді внічию, далі перемогти, програти, розгромно виграти вдома й так само в рідних стінах дошкульно поступитися, а потім на виїзді завершити перше коло внічию. Отож основний «почерк» виступів – нестабільність. Можливо, на якісь ігри не вдавалося зібрати бойовий склад, можливо, питання в психології, але зрозуміло одне: 2 виграші, 2 нічиї та 3 поразки за різниці м’ячів 11:14 можна змінити на краще, якщо більше додати в організації гри. Бажання ж у «Лідера» є. І він може прогресувати.

По сім очок мають перечинці та ще один дебютант першості – «Зірка» Онок. Якщо передостанній команді більше потрібно забивати (різниця м’ячів у містян 8–9), то останньому точно необхідно налагодити дії в захисті (18 пропущених м’ячів за 10 забитих). «Перечин» тільки одну гру провалив – 1:5 від «Берегвідейка» на виїзді. Натомість надупевнено вдома здолав саме футболістів з Онока – 5:0. Дві зустрічі взагалі програно з рахунком 0:1, зокрема мукачівцям та лідерові першості «Заріччю». Мабуть, для поліпшення ситуації в турнірній таблиці команді насамперед потрібно шукати можливості поліпшити атакувальні дії. Загалом містяни здатні в другому колі зіграти краще.

Що ж стосується «Зірки», то, найімовірніше, вона як дебютант проходила в першому колі складний адаптивний шлях, вивчаючи непрості виклики першості та пристосовуючись до них. Звідси й результати: тільки в четвертому турі вперше набрано очки (і це відбулося на виїзді). А завершувала команда перше коло різними результатами – перемогою, розгромною поразкою та нічиєю. Хочеться вірити, що пройдений шлях загартував колектив з Онока й після перерви він постане ще більше конкурентоздатним.

Загалом перший відрізок змагань справляє приємне враження. Насамперед тому, що є висока конкуренція серед учасників турніру. Між аутсайдерами й командою, яка на третьому місці, розрив становить лише три очки. Можна уявити, яким гарячим буде друге коло змагань!

Володимир ТАРАСЮК, ЗАФ
Категорія : Спорт


Залишити Коментар