Новини Закарпаття

До уваги батьків які мають немовлят передчасно народжених або, які з’явилися на світ з певною фізіологічною патологією



☝️Передчасно народжені малюки або немовлята, які з’явилися на світ з певною фізіологічною патологією, потребують особливого медичного догляду і реабілітації. Її безоплатно надають у закладах країні, які мають договір із НСЗУ за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя». Таким чином Програма медичних гарантій забезпечує комплексною реабілітаційною допомогою всіх дітей, які її потребують, незалежно від місця їхнього народження та перебування.

🏥 Зі 128 дитячих лікарень, діагностичних та спеціалізованих центрів з реабілітації, які законтрактовані з НСЗУ, батьки можуть обрати будь-який медзаклад, незалежно від місця реєстрації чи проживання та пройти курс реабілітації.

➡️ Безоплатні послуги реабілітації, які отримують малюки

Пакет «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя» передбачає такі безоплатні послуги:
▪️первинний огляд та консультація спеціалістами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
▪️постановка реабілітаційного діагнозу та/або визначення пріоритетів і функціональних цілей для дитини, батьків та родини;
▪️формування індивідуального реабілітаційного плану та контроль за його виконанням;
▪️лабораторні обстеження, зокрема: розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові (загальний білок, білірубін і його фракції, креатинін, сечовина), глюкоза в цільній крові або сироватці крові, С-реактивний білок, загальний аналіз сечі та ін.;
▪️проведення інструментальних обстежень відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
▪️послуги з реабілітації та/або послуги раннього втручання членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
▪️послуги з реабілітації курсами, незалежно від місця проживання дитини;
▪️послуги раннього втручання сім’ям за місцем їх перебування та/або з використанням засобів телекомунікації;
▪️оцінювання розвитку дитини за 5 сферами (велика моторика, дрібна моторика, інтелектуальна, мовленнєва та соціально-емоційна сфери);
▪️проведення скринінгу на виявлення ознак розладів аутистичного спектра;
консультування лікарями інших спеціальностей;
▪️направлення до інших медичних закладів (підрозділу лікарні) для надання спеціалізованої допомоги;
▪️підбір та адаптація спеціального обладнання та засобів альтернативної комунікації для дитини;
▪️оцінка стану дитини та можливості переходу на інший етап реабілітації з подальшою корекцією індивідуального реабілітаційного плану або індивідуального сімейного плану раннього втручання.

📍У межах цього пакета батьки або доглядальники дітей також можуть безоплатно отримати послуги психологічного супроводу, навчання особливостей догляду та розвитку малюка.

Ознайомитися з повним обсягом послуг, які мають надаватися дітям відповідно до їхніх медичних потреб, можна на сайті НСЗУ у розділі Вимоги ПМГ 2024/ п.25 або за посиланням: https://cutt.ly/ieIPVARP.

➡️ Як пройти курс реабілітації дитині до трьох років

Батькам або доглядачам дитини необхідно:
▪️отримати електронне направлення на реабілітацію від сімейного або лікуючого лікаря;
▪️звернутись до будь-якого медичного закладу, що має договір на пакет «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».

🙌 Якщо дитину переводять з однієї лікарні до іншої (або в межах підрозділів одного медичного закладу), то у такому разі направлення не потрібне.

➡️ Як знайти медзаклад, який надає послуги з реабілітації дітей?
▪️Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77, де підкажуть, які медичні заклади, що мають договір з НСЗУ на реабілітацію дітей до трьох років.
▪️На сайті НСЗУ за допомогою аналітичної панелі/дашборду «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Оберіть зліва у полі фільтрів область, населений пункт та «Групу послуг» – 25 «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя». Карта покаже найближчі заклади з контактами. Перейти до дашборду можна за посиланням: https://cutt.ly/3eIPJvW1.

➡️ Як поскаржитись на неправомірні дії

Якщо під час звернення до закладу реабілітації родині пропонують оплатити послуги, які покриває Програма медичних гарантій, чи зробити благодійний внесок - це є порушенням прав пацієнта та умов договору НСЗУ з медичним закладом. У такому разі батькам дитини потрібно подати звернення щодо порушення:
▪️зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77
▪️оформити через електронну форму на сайті НСЗУ: оберіть в меню зверху розділ «Громадянам», далі - «Зворотний зв’язок. Тут можете залишати свої запитання, зауваження, пропозиції, заяви та скарги». Або перейдіть за посиланням: https://cutt.ly/5eb9XKbN.

🖇️ Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг. Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://tinyurl.com/bdhu2ve9.

Закарпатська ОВА
Перейти на сайт