Новини Закарпаття

Чи витримали б американці умови, в яких воює наша піхота? Та вони б у них просто не воювали – Ярослав Галас


Коли мене питають, кому в ЗСУ найважче воювати, я відповідаю, навіть не роздумуючи. Найважче піхотним, особливо штурмовим підрозділам.

З початку повномасштабки технології, особливо застосування дронів, помітно змінили війну, але незалежно від цього піхотинці й далі знаходяться на передньому краї – йдуть на штурми, відбивають атаки, ховаються від арти, керованих авіабомб, кулеметного й автоматного вогню, тих же дронів. Усі технологічні новинки, які постійно з’являються в ході війни, працюють насамперед проти піхоти. Те, що доводиться витримувати нашій піхоті, у майбутньому, напевно, ввійде в підручники про екстремальні фізичні й психічні умови виживання людини.

Візьмімо для порівняння піхоту професійних армій НАТО, наприклад, США. Вона ніколи не воювала в таких умовах – за абсолютного домінування ворога в повітрі, при великій перевазі артилерії, боєприпасів, бронетехніки, особового складу.

Як воюють США? Ракетні удари по пунктах управління, повна перевага авіації, підтримка високоточної артилерії та сучасної бронетехніки, швидка передислокація підрозділів, моментальна евакуація поранених повітрям прямо з поля бою… Піхоті під таким щитом набагато простіше виконувати бойові завдання, вона несе мінімальні втрати.

Чи витримали б американці умови, в яких воює наша піхота? Та вони б у них просто не воювали. А наші піхотинці воюють і витримують, тому що в них немає іншого вибору. При цьому зараз у піхотних підрозділах абсолютна більшість – це мобілізовані, прості люди, що прийшли в ЗСУ з цивільного життя…
Перейти на сайт