Новини Закарпаття

Прокурори на захисті державних інтересів: На Закарпатті прокуратура працює над збереженням унікальних об’єктів лісфонду





Коментують: директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА Юрій Шпонтак, керівник Тячівської окружної прокуратури Володимир Жилкін і керівник Хустської окружної прокуратури Сергій Зовдун.

Закарпаття за показником лісистості є першим в Україні, адже більше половини території регіону – 687,9 тисяч гектарів – займає ліс. Тому для прокурорів питання дотримання законності під час розпорядження землями державного лісового фонду є актуальним і важливим.

Від початку 2024 року заявлено 38 позовів задля повернення державі або витребування з незаконного володіння 1656 га земель лісового фонду. Для порівняння за територією це майже половина площі міста Ужгород.

На сьогодні вже фактично повернуто 7 га.

У межах цієї роботи прокурори виявили порушення щодо розпорядження землями лісогосподарського призначення полонини Драгобрат, яка є найвищим гірськолижним курортом Українських Карпат та знаходиться у гірському масиві Свидовець, що на території Рахівського району.

Попри унікальність полонини та існуючі заборони, органи місцевого самоврядування незаконно розпорядилися цими землями і передали їх у приватну власність фізичним особам за іншим цільовим призначенням.

Реагуючи на вказані порушення, Тячівська окружна прокуратура цього року подала до суду 18 позовних заяв про повернення у власність держави майже 9 га земель лісового фонду на Драгобраті. Наразі суди розглянули та задовольнили 9 позовів на понад 4 га.

Ще одним прикладом ефективної роботи прокурорів є повернення державі земель лісфонду у Хустському районі на Закарпатті.

Хустська окружна прокуратура встановила, що через неправомірні дії Міжгірської селищної ради з державної власності вибуло понад 1400 га земель. Це – 63 земельні ділянки, які під час інвентаризації земель безпідставно передали у користування комунальному лісогосподарському підприємству.

Задля повернення цих територій у власність держави прокуратура звернулася з позовом до суду. На цей час справа перебуває на розгляді.

Збереження унікальних земель лісового фонду у власності держави та недопущення їх передачі у незаконне володіння іншим особам було та залишається одним із пріоритетних завдань прокурорів на Закарпатті, тому робота на цьому напрямі триває.
Перейти на сайт