Новини Закарпаття

На брифінгу в ОВА презентували культурно-мистецький проєкт «Лютня в Україні»

💛🎵 На брифінгу в ОВА презентували культурно-мистецький проєкт «Лютня в Україні». Його за підтримки Міністерства культури Люксембургу та Українського культурного фонду реалізував ужгородський майстер музичних інструментів Степан Тихоненко.

💬 «Лютня – це „королева“ музичних інструментів. З XV по XVІІ сторіччя в Європі вона була надзвичайно популярною. Музиканти, котрі грали на лютнях, не використовували ноти, а записували свої твори за допомогою особливої системи нотації – табулатури. Зараз досліджує й популяризує це старовинне мистецтво в Україні та світі закарпатський майстер, який за історичними технологіями власноруч виготовив не один унікальний інструмент», – розповів директор департаменту культури ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

📍Проєкт «Лютня в Україні», присвячений пам’яті полеглого на війні науковця, дослідника давньої української музики Івана Кузьмінського, складається з кількох частин. Це і виготовлення струнно-щипкового інструмента за давніми технологіями, й дослідження пам’ятки музичної культурної спадщини ХVI століття – «Львівської лютневої табулатури», наголосила голова ГО «Центр культурних ініціатив «Фортеця Унг» Лариса Шувалова.

☝️Степан Тихоненко, автор проєкту та творець унікальної лютні, ще в 90-х роках минулого століття заснував «Ужгородське товариство старовинної музики», ансамбль старовинної музики «CASTRUM HUNG» та ГО «Центр культурних ініціатив «Фортеця Унг».

💬 «З того ж часу створив і власну майстерню, де виготовляє лютні, віоли, готичні арфи, середньовічні фіделі, мандоліни, торбани тощо. У його доробку вже понад 70 історичних музичних інструментів, а тогоріч він ще й реконструював середньовічну віеллу, зображену на фресці XІV ст. у Горянській ротонді в Ужгороді», – підкреслила Лариса Шувалова.

✅ Як зауважив автор проєкту Степан Тихоненко, головною метою культурно-мистецької ініціативи було привернути увагу до музичної культурної спадщини України, до маловідомих її сторінок, а також дослідити єдину збережену до нашого часу пам’ятку ренесансного лютневого мистецтва в Україні – «Львівську лютневу табулатуру», в якій записано 57 творів 16 ренесансних авторів.

💬 «Для виконання старовинних мелодій, котрі досліджую вже не одне десятиліття, я мусив навчитися власноруч виготовляти унікальний інструмент, яких в Україні майже нема. Його з особливих резонансних порід дерева та інших унікальних матеріалів створив за 4 місяці», – поділився автор.

Детальніше про проєкт дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням 👉 https://tinyurl.com/2syubb46.
Перейти на сайт