Ужгороді представили експозицію «Темрява у світлі»

жовтня 01 / 2024
В Ужгороді представили експозицію «Темрява у світлі»

👉 Персональна виставка художніх полотен закарпатського живописця Аттіли Коприви відкрилась у виставковому залі Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.
☝️ Аттіла Коприва – учасник багатьох вітчизняних і міжнародних виставок. Його роботи “Срібна земля”, “У променях літа”, ”Угорське подвір’я” та інші користуються заслуженою популярністю у шанувальників мистецтва. Його нинішня експозиція - «Темрява у світлі», складається з десятка робіт. Основна частина колекції зараз виставляється в Будапешті. Раніше була представлена в Києві.
👉 За словами автора, назву для експозиції запозичив у свого колеги- художника, який у 2014-му році такими словами пояснив початок братовбивчої війни між Україною та росією. «Ці слова асоціативно дуже влучні, - відзначив Аттіла Коприва. – Вони добре характеризують те, що відбувається упродовж останніх 10 років. Виставлені тут картини – це та дійсність, своєрідний «оголений нерв», який, впевнений, є в кожної людини, віддзеркалення подій в нашій державі».
👌 Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета у вітальній промові відзначив важливість «мистецького» напрямку в роботі Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород. За його словами, він є не менш важливим, ніж офіційний – дипломатичний.
👉 «Мистецтво – це та нитка, яка допомагає зшивати відносини двох наших країн, - зазначив Андрій Шекета. – У такі важкі часи люди мистецтва намагаються викласти чи то словами на папері, чи фарбами на полотні свої емоції. І ми розуміємо, які вони є в людей – незалежно від того, де вони живуть – у прифронтових регіонах чи за 1000 кілометрів, наприклад, в Ужгороді. Усі ми маємо приблизно однакові переживання, відчуття та розуміння дійсності – тому й кольори на картинах такі похмурі. З іншого боку, добре, що таким чином ці почуття відображаються у творчості, а не накопичуються всередині. Бо з часом вони можуть зруйнувати людський організм. А так триває пошук балансу фарб – якщо десь вийшли назовні сумні фарби, то, відповідно, звідкись повинні надійти і позитивні».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар