Кампанія добровільної сплати до бюджету митних платежів триває - Закарпатська митниця

вересня 09 / 2024


Кампанія добровільної сплати до бюджету митних платежів триває

У Закарпатській митниці здійснюються заходи, спрямовані на сплату підприємствами грошових зобов’язань, визначених митним органом за результатами проведених документальних перевірок.

А їх у 2024 році проведено 57. Відтак, виявлено порушень щодо дотримання суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності митного законодавства - на 6,6 млн. грн. До Держбюджету вже сплачено понад 4 млн. грн.

Закарпатська митниця принагідно наголошує, що у разі сплати платником податків впродовж 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 серпня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, вважаються скасованими, а пеня не нараховується.

Одночасно з проведенням документальних перевірок, митниця продовжує реалізовувати пілотний проект з проведення пост-митного контролю по митних деклараціях, митне оформлення яких завершено не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку здійснення пост-митного контролю. За результатами проведення пост-митного контролю, декларанти самостійно додатково сплатили до Держбюджету 1,8 млн. грн. митних платежів.

Крім того, з початку року сумлінні суб'єкти ЗЕД за виявленими помилками, допущеними при митному оформленні товарів, та за результатами проведеної митницею роз'яснювальної роботи, сплатили до держбюджету 1,4 млн. грн.

Нагадаємо, якщо узгоджені грошові зобов’язання не сплачені у строк, встановлений Податковим кодексом України, вони стають податковим боргом. Якщо у підприємства виник податковий борг з митних платежів, то на суму такої заборгованості нараховуються пеня та застосовуються штрафні санкції.

Додамо, що проведення митного аудиту є не тільки запобіганням втрат бюджету. Нині митний аудит в Україні проводиться за європейськими стандартами і є однією із умов надання економічним операторам права на використання спрощень при проходженні митних процедур.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар