На носі новий опалювальний сезон та сюрпризи зі світлом

вересня 01 / 2024

В Україні готуються до нового опалювального сезону в умовах війни. жителів закликають заздалегідь готувати оселі до осінньо-зимових потреб й не гаяти часу. Насамперед, українцям варто подбати про забезпечення твердим паливом - дровами та зробити запаси альтернативними джерелами обігріву осель на час тривалих перебоїв зі світлом.

Відзначмо, в Україні цьогоріч удруге почали застосовувати графіки погодинних відключень світла. Найпереше блекаут, після масових обстрілів 2022- року, були змушені відновити цьогоріч у березні. Весною 2024-го Росія удруге здійснила атаку по енергетичних об'єктах держави. З тих пір майже у кожній області України застосовують графіки аварійних та погодинних відключень світла.

Не оминула біда із відключенням світла укотре і жителів Закарпаття. Погодинні відключення в регіоні розпочались від 14 травня. Електроенергію відключали як підприємцям так і побутовим споживачам.

Хто найбільше потерпав від нестачі електроенергії, то це малий та середній бізнес. Власники ресторанів, пекарень та інших потужних закладів переходили на генератори. Вони обходились в чималі суми, враховуючи, окрім того, ще й вартість обслуговування альтернативних "машин струму".

Цього серпня в Україні продовжили відключати електроенергію. Погодинні відключення відновили і жителям Закарпаття. На відміну від липня, серпневий графік погодинних відключень більш виправданий.

Початок вересня - три-чотири години в день (таким є графік, до речі, на 01.09.20224 від Обленерго)



Блекаут може стати врази жорсткішим цього жовтня. Тож розслаблятись українцям зарано, як відзначають енергетики. До цього часу українцям, таки, радять зробити запаси найнеобхіднішими альтернативними засобами генерації електроенергії, щоб бути зі світлом під час відключень.

В яку суму влетять генератори цьогоріч закарпатцям?
За час повномасштабного російського вторгнення в Україну, абсолютно уся продукція у магазинах істотно зросла у ціні. Подорожчали, насамперед, генератори, зарядні станції, павербанки та інші пристрої, на які в останній період спостерігається активний попит. Що стосується генераторів, то наразі їх вартість від 9 000 - 634 000 тисячі гривень. Є дизельні та бензинові генератори.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар