Новини Закарпаття

Звідки беруть інформацію українці? - думка закарпатців (відео)



Попередні роки від початку повномасштабного вторгнення рівень довіри до українських ЗМІ потроху зростав. Цьогоріч ж ситуація змінилася. За статистичними даними громадської мережі ОПОРА дослідження за підтримки USAID показало, що кількість респондентів, які не довіряють жодному джерелу інформації зросла з 7 до 15 відсотків. Найбільше довіру громадян втратили телебачення (34% у 2024 році проти 61% у 2023 році) і радіо (24% проти 41%).

Довіра до друкованих ЗМІ знизилася з 30 до 18%. Статистичні дані підтверджують і мукачівці. Містяни обирають здебільшого соціальні мережі за джерело інформації, кажуть – так новини можна фільтрувати і не перевантажувати життя непотрібними відомостями. Тих, хто дізнається новини завдяки телебаченню менше, але вони є. Довіряють не усім каналам, а інформацію споживають вибірково. Мають попит в Мукачеві і друковані ЗМІ. Пресою цікавляться здебільшого люди старшого покоління, молодь обирає глянцеві видання. Продавчиня Тетяна каже, особливий наплив покупців можна відмітити у четвер, коли у продаж надходять наклади свіжої преси. Деякі мукачівці зовсім не цікавляться новинами і обирають для себе інформаційний вакуум.

Питання інформаційної безпеки сьогодні досить актуальне. Законодавчо регулюється діяльність офіційних ЗМІ, таких як телерадіокомпанії, електронні медіа та друковані видання. Діяльність онлайн-платформ, за допомогою яких користувачі поширюють інформацію та обмінюються контентом не відслідковується. Олександра Станкович, партнер адвокатського бюро, пояснила можливості настання відповідальності за поширення неперевіреної інформації. Турбота про інформаційну безпеку – справа кожного українця.

Часте явище, коли в погоні за оперативністю та резонансом новинні пабліки, телеграм-канали, блогери тощо, видають неперевірені, недостовірні новини. Подекуди, такі іпсо можуть бути по-справжньому небезпечними. Тож, важливо довіряти лише офіційним ЗМІ, діяльність яких врегульована законом. Споживайте інформацію відповідально і звертайтеся лише до перевірених джерел.
Перейти на сайт