Новини Закарпаття

В Україні безоплатно лікують безпліддя. Таку послугу цього року вперше включили до Програми медичних гарантій

🤰В Україні безоплатно лікують безпліддя. Таку послугу цього року вперше включили до Програми медичних гарантій. Загалом нею вже скористалися 346 пацієнток. 130 жінок завагітніли і скоро стануть мамами ❤️

Директорка департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Любов Мандзич на брифінгу зазначила, що демографічна ситуація в країні, яка була складною й до війни, зараз значно загострилася. Враховуючи нагальність цього питання, на лікування безпліддя держава передбачила цьогоріч понад 1,8 млрд грн.

✔️ За її словами, близько 30 тисяч жінок можуть отримати таку послугу безоплатно. За один цикл штучного запліднення держава сплачує понад 60 тис. грн. 18 українських клінік уклали відповідні договори з НСЗУ і вже працюють за цим пакетом, більшість із них – приватні. На Закарпатті поки що таких немає, однак заклади можуть законтрактуватися, якщо відповідають встановленим вимогам.

🙌 Ця програма дає можливість кожній жінці стати матір’ю, наголосила Ганна Палагусинець, лікарка-гінекологиня дитяча, завідувачка відділення планування сімʼї Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака.

💬 «Раніше були покази щодо 3–4 років непліддя для звернення за допоміжними репродуктивними технологіями. Сьогодні – це 1 рік. Лікар може встановлювати діагнози "Жіноче безпліддя", "Чоловіче безпліддя", і один рік непліддя дає право парі скористатися такою методикою», – розповіла Ганна Палагусинець.

📍Шлях пацієнтки простий: їй потрібно звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря, щоб отримати направлення до акушера-гінеколога. Останній входить до складу мультидисциплінарного консиліуму закладу охорони здоров’я, що видає електронне направлення для подальшого лікування за ПМГ в одній із законтрактованих клінік. Обов’язкове дообстеження обох партнерів зараз зведене до мінімуму і може тривати близько місяця.

Надзвичайно важливо, що в непростий для всіх час наша держава знаходить кошти й можливість розширювати перелік послуг за Програмою медичних гарантій. Фінансування допоміжних репродуктивних технологій наближає нас до рівня інших країн Європи, відзначив завідувач кафедри охорони материнства і дитинства факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ, лікар акушер-гінеколог Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Роман Міцода☝️

🔹Довгий час на всю Україну виділяли близько 120 безоплатних циклів лікування непліддя. Жінки могли отримати таку допомогу в 3–4 клініках, які займалися репродуктивною медициною. Спектр показів для отримання такої послуги теж був обмежений. Новий пакет ПМГ покликаний докорінно змінити цю ситуацію, переконаний завідувач підрозділу, лікар акушер-гінеколог відділення патології вагітності та екстрагенітальної патології з ліжками для невиношування відокремленого підрозділу «Клінічний перинатальний центр» Ужгородської міської багатопрофільної клінічної лікарні Руслан Федько.

📌 Він також розповів, що в переліку закладів, законтрактованих з НСЗУ за цим пакетом, є приватні клініки зі стійкою репутацією та понад двадцятилітнім досвідом. Кілька з них є членами Європейського товариства репродукції людини і ембріології (ESHRE). Це свідчить про високі статистичні показники роботи закладу, які відповідають міжнародним стандартам.

🤩 5 закарпаток пройшли онлайн-консультування, ще одна невдовзі отримає лікування в межах Програми. Нагадуємо, що остання працює за принципом екстериторіальності, а медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

🏥 Знайти найближчий заклад, який має контракт з НСЗУ, можна тут 👉 https://tinyurl.com/4znxzuuz.

Докладніше про безоплатне лікування безпліддя дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням 👉 https://tinyurl.com/yzvft5tw.
Перейти на сайт