Новини Закарпаття

Чи можливий компроміс за порушення митних правил?



За які порушення митних правил громадяни та посадові особи підприємств притягаються до адміністративної відповідальності та як без судової тяганини сплатити штраф і врятувати свій товар, - розповідає заступник начальника управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Вікторія Гелле.

- У Митному кодексі України передбачено 19 видів порушень митних правил, за які на громадян або посадових осіб підприємств, судами або митним органами можуть бути застосовані адміністративні стягнення у вигляді попередження, штрафу та конфіскації товарів.
Наявність адміністративних санкцій за порушення митних правил є обтяжуючою обставиною у разі повторного протягом року вчинення порушення митних правил та стає для підприємства перешкодою в отриманні статусу авторизованого економічного оператора (АЕО). Оскільки, дотримання митного законодавства України є однією з умов набуття підприємством-резидентом статусу авторизованого економічного оператора (АЕО), а такий статус відграє неабияку роль в міжнародному ланцюзі постачання товарів і є надзвичайно актуальним на шляху приєднання України до європейської спільноти.
Водночас вітчизняне законодавство дає можливість громадянину або посадовій особі підприємства право вибору: вважатись притягнутим до адміністративної відповідальності, або бути «чистим» перед законом, сплатити штраф і позбутись товарів – предметів правопорушення, або сплатити суму штрафу і отримати свій товар без судової тяганини та в припустимо коротший строк. Так, відповідно до статті 521 Митного кодексу України провадження у справі про порушення митних правил може бути припинено через компроміс.
Тобто, особа, яка притягається до відповідальності за порушення митних правил, укладе мирову угоду з митним органом. Така угода можлива лише за відсутності в діях особи, яка вчинила порушення митних правил, ознак кримінального правопорушення.
Для цього порушнику митного законодавства потрібно звернутись до керівника митного органу із заявою довільної форми з проханням про припинення справи про це порушення митних правил шляхом компромісу, відповідно до статті 521 Митного кодексу України..
Далі - митниця розглядає заяву і за наявності законних підстав для укладення мирової угоди, в письмові формі укладає мирову угода, за умовами якої особа, у визначений у мировій угоді строк, зобов’язана внести до державного бюджету кошти в розмірі, що дорівнює сумі штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті Митного кодексу. А у разі, якщо санкцією статті встановлено нижню та верхню межу розміру штрафу, порушник зобов’язаний внести до державного бюджету кошти в розмірі, що дорівнює нижній межі розміру штрафу.
Якщо санкцією відповідної статті Митного кодексу передбачена конфіскація товарів, то особа має помістити такі товари у митний режим: відмови на користь держави, або знищення або руйнування, або імпорту або експорту - з обов’язковим дотриманням заходів тарифного та нетарифного регулювання, в тому числі сплатою належних митних платежів.
При цьому до розміру штрафу застосовується коефіцієнт 1,3. Приміром; якщо санкція статті передбачає штраф від 50 до 100% і більше, то особі необхідно сплати 50 % суми штрафу.
У разі, коли санкція статті передбачає штраф від 50 до 100% та конфіскацію товарів, необхідно сплатити 50% суми штрафу, яку слід помножити на 1,3, розмитнити товар або вивезти його за межі території України.
Мирова угода у справі про порушення митних правил оскарженню не підлягає.

До слова, за останні півроку Закарпатська митниця уклала вже 47 мирових угод.
Перейти на сайт