Новини Закарпаття

Ужгородський залізничний вокзал – один з найкрасивіших в Україні (відео)



Ужгородський залізничний вокзал – один з найкрасивіших в Україні. Завдяки оригінальному архітектурному рішенню та функціональності будівля завжди у всіх рейтингах. Відкрили вокзальний комплекс сучасного формату у жовтні 2004 року. Реконструкцію здійснили за часів керівництва «Укрзалізницею» Георгія Кірпи. Це була його ініціатива, яка обійшлася бюджету у 180 млн гривень.

У залі чекання на його честь облаштували меморіальний куток. Досі вокзал станції Ужгород – візитівка міста. Адже це перше, що бачать гості, зійшовши з потяга. А ось так повинна була виглядати привокзальна площа у місті Мукачево, проєкт якої міська рада оприлюднила ще у квітні 2021 року. Згідно розробленого плану тут повинні бути – паркомісця, широка пішохідна зона, зручна інфраструктура для очікування та обладнаний безбар’єрний доступ для кожного громадянина. Перед входом в будівлю залізничного вокзалу на тротуарі планували влаштувати плитку габро. Окремо виділити велодоріжку.

До початку війни підрядники вже встигли розпочати реконструкцію, вдалося демонтували стару бруківку та виконали роботи з заміни комунікацій – водопостачання, водовідведення та монтаж нових електростовпів. Проте з лютого 2022 року роботи припинилися. Нині тут відсутнє дорожнє полотно, пішохідна зона стала просто непридатна для пересування. Допоки ми перебували на площі на перон прибув потяг з Дніпра та подорожуючі діляться враженнями. Пані Юлія подорожує з габаритною валізою. Зійшла з потяга та шокована площею. Каже, нести багаж тут майже неможливо. Збентежені станом площі і водії.

Кажуть, коли розпочинається посадка на потяг залишити автівку просто немає де. Бідкаються, після початку реконструкції значно збільшили розмір тротуару, а на парковку місця просто не залишилося. У міській раді розповідають, про проблему знають. Проте вирішити питання з реконструкцією капітально наразі невзмозі, зазначають в управлінні інфраструктури. Загальна ж вартість робіт, згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Прозоро та відомостями , що надали у міській раді складає понад 19 млн гривень разом з ПДВ.

На останньому засіданні Мукачівської міської ради внесли зміни до бюджету громади та виділили додаткові кошти у розмірі 290 тисяч гривень на реконструкцію привокзальної площі, розповідає Михайло Желізник. Стикнулися із проблемою пошуку підрядника. Аби вирішити проблему та нарешті завершити реконструкцію привокзальної площі, яка триває вже довгі 3 роки Мукачівська міська рада звернулася до Міністерства фінансів за отриманням кредиту на завершення будівництва.

У разі погодження отримання позики, каже Михайло Желізник, роботи з відновлення площі планують завершити до кінця поточного року. Та мукачівці та гості міста нарешті побачать гарну та облагороджену вокзальну площу, що стане гідним обличчям міста над Латорицею.

Перейти на сайт