Майбутні кінологи Закарпатської митниці: дітки з Дніпра пройшли майстер-клас та вишкіл зі службовими собаками

червня 22 / 2024
Майбутні кінологи Закарпатської митниці: дітки з Дніпра пройшли майстер-клас та вишкіл зі службовими собаками

Напередодні Дня митника України, кінологічні команди Закарпатської митниці завітали до дітей з Дніпра, які наразі живуть у Великоберезнянській школі-інтернат.
Одних вивезли одразу після початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України, інших – нещодавно, через постійні атаки ударними дронами і ракетами житлових комплексів у Дніпрі. Але в дитячій пам’яті назавжди викарбувалися жахливі моменти жорсткої війни – втрати близьких, плач людей, гучний звук сирен, що продовжувався вибухами та пострілами поруч, цілодобове сидіння у бомбосховищах.
І зараз, коли вони тут, у більшій безпеці, ніж вдома, ми повинні подбати про них, надати моральну та психологічну підтримку, а головне – проявити любов, турботу і захист, вселити віру в краще майбутнє України та їхню суспільну затребуваність.
Тож, митники вирішили трошки розвіяти сум та ностальгію діток за рідними місцями і домівками, приїхавши зі своїми чотирилапими вихованцями. Розмістившись на шкільному подвір’ї, чотири кінологічні команди наочно продемонстрували дітлахам професійні навички. А їх у незамінних помічників хоч і не багато, але дуже значимі - завдяки їхньому гострому нюху, митники швидко виявляють різні приховані предмети.
Яка вибухова радість була у маленьких глядачів, коли собаки за лічені секунди знаходили спеціальні «закладки контрабанди», заздалегідь приховані в автомобілях. Що вже казати про здивування малечі: як це чотирилапі помічники вправно винюхують не лише тютюнові вироби, імітатори запаху наркотичних речовин, псевдо-зброю, а й навіть – бурштин та валюту!
Після проведеного майстер-класу діти відразу ж виявили бажання спробувати себе в ролі кінолога. За кожним собакою вистроїлася черга, кожен хотів з чотирилапим напарником обійти автівку та виявити сховок. І дівчатка, і хлопці з радістю поспілкувалися з кінологами, випитуючи всі деталі про життя їхніх підопічних, які вправно несуть службу на кордоні.
Присутнім на заході журналістам телеканалів ІНТЕР та ІСТV дітки з блиском в очах розповідали про захоплення професією митника-кінолога, і що отримали від цієї зустрічі яскраві та незабутні враження.
Як розповіла завідувач відділення термінового влаштування дітей Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Обійми» Дніпровської міської ради Наталія Стажило, попри важкий час, діти не повинні ставати сиротами і вимушеними переселенцями, плакати за домом, рідними, друзями, покинутими речами. І лише разом ми зможемо хоч трошки ощасливити кожну покинуту дитину, додавати їй відчуття захищеності та впевненості, допомогти пережити непрості моменти в житті, навчити долати труднощі та бути цілеспрямованими.
Наприкінці зустрічі малеча подарувала гостям власноручно створені в національних кольорах браслети та подякувала за пізнавальний захід, який у майбутньому стане вирішальним при обрані тієї чи іншої професії.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар