Засідання Координаційної ради

квітня 28 / 2024
Засідання Координаційної ради👨‍💼

16 квітня відбулося чергове засідання Координаційної ради заповідника. Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання всіх жертв російської агресії проти України.🕯 Головував на Координаційній раді директор установи – Микола Рибак. Частина членів ради працювала в традиційному форматі, а решта брали участь у засіданні дистанційно (з використанням платформи ZOOM).

Порядок денний включав низку важливих для біосферного резервату питань. Ключовим із них були:
☑️стан виконання Указів Президента щодо розширення території Карпатського біосферного заповідника як складової біосферного резервату ЮНЕСКО;
☑️сплата земельного податку територіальним громадам;
☑️поглиблення співпраці з територіальними громадами;
☑️пошук шляхів залучення додаткових коштів для належного функціонування заповідника і сталого розвитку населених пунктів на території біосферного резервату;
☑️забезпечення паливними дровами місцевого населення;
☑️проблеми, пов’язані з інтеграцією новоприєднаних територій до складу біосферного заповідника.

Ключові питання розкрив голова Координаційної ради. У підсумку доповідь Миколи Рибака отримала позитивне схвалення членів ради та було напрацьовано низка рекомендацій щодо врахування інтересів територіальних громад при прийнятті управлінських рішень, зокрема, і при внесенні змін до діючого Проєкту організації території КБЗ.

На засіданні були розглянуті й інші важливі питання:
🔰Сучасний стан та перспективні напрямки розвитку туристично-рекреаційної діяльності на території Карпатського біосферного заповідника у 2024 році.
🔰Інтеграція еколого-освітніх програм «Поважай природу» та «Мікросвіт у траві» в рекреаційно-туристичну діяльність Карпатського біосферного заповідника. Програми дозволять сформувати у відвідувачів бережливе ставлення до унікальної природи Карпат.
🔰Хід реалізації міжнародного проєкту Лайф+.

Після обговорення напрямків розвитку туристично-рекреаційної діяльності було прийнято рішення опрацювати конструктивну складову доповіді начальника відділу рекреації та провести круглий стіл щодо перспектив розвитку туристично-рекреаційного сектору як на території КБЗ, так і в межах території сталого розвитку біосферного резервату ЮНЕСКО (за участі та підтримки Рахівських РДА і райради).

🌳🌲Проєкт Лайф+ присвячений збереженню та популяризації пралісів і старовікових лісів Європи. На засіданні було представлено результат просвітницько-промоційної складової проєкту – «Книгу натхнення»📗, або збірник кращих практик комунікаційної діяльності для поширення знань про цінності пралісів та старовікових лісів та комунікаційної складової – продемонстровано короткий фільм про життя пралісу.

Більш детальна інформація розміщена на сайті установи. Посилання нижче👇 та у першому коментарі.

https://kbz.in.ua/vidbulosia-cherhove-zasidannia-koordynatsiynoi-rady-2/

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Національні парки України / wownature.in.ua
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар