Берегівський співробітник ДСНС змалку марив пожежними автомобілями – історія рятувальника

квітня 23 / 2024


«У дитинстві, коли їхала пожежна машина по вулиці, я вибігав і дивився, куди прямують рятувальники. А зараз я в ній їду. Ну такий парадокс, так би мовити».

Берегівський співробітник ДСНС Степан Оравський змалку марив пожежними автомобілями – і справжніми, й іграшковими. Довгий час він обмежувався тим, що з сиренами виїжджав на місце пожежі разом із караулом. Але 6 років тому колеги на день народження подарували йому модель пожежного Chevrolet Bel Air – і шляху назад не було. За рік з однієї моделі його колекція виросла до 60:

💬«У нас в гаражі тільки певні є машини, а так у тебе свій маленький “гараж” – і ти складаєш те, що хочеш, у своєму пожежному “депо”».

На сьогодні Степан є щасливим власником близько 200 моделей. Аби колекція виглядала якомога краще, рятувальник шукає моделі з однаковим масштабом й обов’язково колекційні. Зізнається, що найбільше цінує в машинках відповідність реальному прототипу й деталізацію: «Можна 10-15 хвилин тільки один автомобіль розглядати».

Як серйозний колекціонер, Степан усвідомлює й серйозні ризики цього хобі. Виявляється, якщо втратити пильність, можна в одну мить втратити й усю колекцію: «У металічних моделей є одна проблема – ми її називаємо “металічною чумою”, або “чумкою”. Це свого роду корозія, коли модель стає матовою, фарба тріскається й відшаровується. І якщо ти її поставиш собі в колекцію, то вона заразить інші машинки». Для того, щоб такого не сталося, Степан радить бути обережним і не купувати на інтернет-аукціонах підозріло дешеві моделі.

Загалом же рятувальник надзвичайно тішиться своєю колекцією і бачить безкінечні перспективи для її розвитку – як за рахунок історичних моделей, так і новітніх: «Раніше ж був тільки один пожежний автомобіль і він виїжджав на все. А зараз у нас різного спектру є машини і вже цікавіше збирати: є аварійно-рятувальні, піротехнічні, радіаційного та хімічного захисту, аеродромні автомобілі та багато інших».
Stepan Oravskii




Категорія : Суспільство


Залишити Коментар