На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак

січня 19 / 2024

Провели спільний брифінг для представників засобів масової інформації та зустріч з керівниками громад.
💊Тема розмов – реалізація в регіоні державної програми «Доступні ліки», тобто програми реімбурсації лікарських засобів і медвиробів. Вона передбачає повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості препаратів, що були відпущені пацієнту за рецептом.
📌До реалізації програми у 2023 році долучилися 477 аптек області. У минулому році на Закарпатті виписали 494 тисячі рецептів. Загалом від початку дії програми – понад 2 млн.
❗85% виписаних рецептів отоварені на 120 млн грн (від початку реалізації – більше ніж на 360 млн грн).
📌Станом на початок січня 2024 року 464 аптеки вже підтвердили свій намір і надалі брати участь у державній програмі.
🚌Водночас з об’єктивних причин є суттєва різниця між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевості, де найближча аптека за 7,6 км. Отже, значна кількість жителів сіл вимушена їхати по ліки до більших міст.
❗Наталія Гусак наголосила, що лише 34% пацієнтів у сільській місцевості нашої області погашають виписані рецепти. Це вищий показник, ніж середньостатистичний по країні, але тим не менш він недостатній. Загалом лікувальні заклади області отримали з державного бюджету більш ніж 4 млрд грн, щоб пацієнти мали якісну та доступну медичну допомогу.
🏥Попри війну держава продовжує оплачувати послуги та ліки у повному обсязі і без затримок. Тому важливо, щоб пацієнти знали про це й отримували лікування безкоштовно у законтрактованих і відповідно промаркованих лікарнях та аптеках.
❗У разі, якщо вас просять купити медикаменти чи сплатити за хірургічні втручання, діагностику на апараті КТ тощо, ви можете звернутись за телефоном гарячої лінії НСЗУ 16-77.
❗Зауважу, що процес контрактування зі Службою на 2024 рік ще триває, а договори укладають керівники закладів та їхні засновники, тобто територіальні громади.
🇺🇦Дякуємо керівництву Національної служби здоров’я України за візит та увагу до нашої області. Переконаний, що за результатами зустрічей рівень та якість реалізації державних програм підвищиться.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар