На автомобілях закарпатців літери «У» більше не буде

жовтня 31 / 2023

Літера «У» на автомобілях для багатьох людей служить неабияким подразником на дорозі. Таких машин лякаються як інші водії, так і пішоходи. Справа в тому, що цей трикутник означає – кермує автівкою людина зі стажем водіння до двох років, точніше – недосвідчена.


Однак, приклеюючи на транспортний засіб літеру «У», водій завжди розраховує на більш поблажливе до себе ставлення з боку інших учасників дорожнього руху, але при цьому нерідко насправді отримує практично зворотний ефект.

Проте невдовзі цього подразника не буде! І «Карпатський об’єктив» пояснить – чому саме.

Навчальний, а не учбовий

Справді, «У» на автівці була завжди чимось на кшталт червоної ганчірки для бика.

Як не прикро, але багато водіїв, які вже мають за плечима чималий стаж кермування, нерідко забувають, що колись вони так само сиділи в автомобілі вперше і так само були початківцями у водінні. Нерідко вони навіть поводяться на дорозі нетактовно щодо тих, хто їздить із відповідною наліпкою. Багато хто переконаний: якщо на дорозі виникне транспортна пригода, більша відповідальність ляже саме на плечі початківця.

Безперечно, наявність літери «У» на автомобілі не ніколи не давала водієві права порушувати Правила дорожнього руху або припускатися за кермом грубих помилок.

Однак незабаром на наших дорогах більше не можна буде побачити машин із позначками «У».

Чому? Справа в тому, що завжди раніше ця літера на лобовому склі означала, що конкретний транспортний засіб – «учбовий», а власника машини між собою інші водії називали не інакше як «учень».

Наразі ж, буквально днями, до Правил дорожнього руху внесено деякі зміни. Вони торкнулися й безпосередньо кермувальників-початківців. Тож літеру «У» вирішили замінити на «Н», що означає «навчальний».

До речі «У» – це калька з російської, українською ж справді правильно буде автомобіль називати саме навчальним.

Зміни затвердив Кабінет Міністрів України відповідною постановою від 26 жовтня 2023 року.

Нововведення набуде чинності через шість місяців із моменту дати публікації, тобто, вже у наступному році.

Варто додати, що замінити літеру «Н» на машині може також наліпка зі знаком «70», що означає обмеження швидкості. Іншими словами, цей знак засвідчує, що водійський стаж людини за кермом менше ніж два роки і допустима швидкість для цього водія за межами міста – 70 км/год, а в межах міста – 50 км/год.

Між іншим, у КУпАП конкретної згадки про відсутність на автомобілі розпізнавального знаку немає. Тож клеїти його до лобового скла, чи ні – це на совісті кожного конкретного водія. Але все ж краще попередити учасників дорожнього руху про відсутність власного досвіду і при цьому їздити обережно.

Скручувати пробіг більше не будуть

Крім новацій із водіями-початківцями, у Верховній Раді зареєстровано ще один цікавий законопроєкт, який передбачає нові правила продажу вживаних автомобілів.

Мова йде власне про скручування попередніми власниками пробігу на авто перед продажем. Справа в тому, що цей чинник дійсно є одним із найбільш важливих, коли прагнуть придбати транспортний засіб. На нього звертають увагу покупці, він може вплинути на вартість машини. Тому трюк зі скручуванням одометра давно відомий тим, хто займається постійним перепродажем автівок.

Тож у Верховній Раді зголосилися покласти край цьому явищу і зареєстрували законопроєкт, який передбачає обов’язкову фіксацію дійсного пробігу транспортного засобу під час його реєстрації (або ж перереєстрації). Таким чином скручування одометра перед продажем авто більше не матиме сенсу.

Також у документі зазначається, що МВС будуть змушені передавати тим, хто подав відповідний запит, відомості про автомобіль за VIN-кодом, у тому числі – інформацію з міжнародних реєстрів.

Однак, коли саме цей законопроєкт повинен розглядатися, не уточнюється.

Марина АЛДОН
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар