Круглий стіл, під час якого обговорили проблеми жінок з інвалідністю в умовах війни, відбувся в Ужгородській міській раді

жовтня 26 / 2023


Керівниця проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах» Наталія Кривобок, яка модерувала круглий стіл, розповіла, що медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя», який працює з 1999 року – єдиний заклад в Ужгороді медико-соціальної та психолого-педагогічної реабілітації осіб із вадами фізичного та розумового розвитку. Із часу повномасштабного вторгнення на базі центру організували прихисток для людей з інвалідністю й тих, хто їх супроводжує. Зараз там проживають шість родин ВПО з інвалідністю із різних міст України, які теж долучилися до круглого столу, щоб озвучити проблеми, з якими стикаються в громаді.


Обговорили актуальні питання, які виникають у жінок з інвалідністю або членів їхніх родин – як ВПО, так і місцевих жительок – в.о. міського голови, заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець, в.о. директора департаменту соціальної політики міськради Леся Куценко, директор медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» Олег Кириленко, заступниця начальника управління охорони здоров'я та цивільного захисту населення Ірина Столярова, заступник начальника відділу транспорту Георгій Драшкоці, керівниця проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах» Наталія Кривобок та інші.


Учасники круглого столу проаналізували участь людей з інвалідністю у прийнятті рішень в Ужгородській громаді, виклики, з якими стикаються жінки з інвалідністю в умовах війни, особливості доступу до якісних медичних послуг, громадського транспорту, гуманітарного реагування та захисту прав жінок в громаді. На прикладі конкретних ситуацій, які виникали в учасниць заходу та їхніх рідних, разом обговорили шляхи вирішення проблемних питань.

Проєкт «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», який реалізує громадська спілка «Всеукраїнське об'єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України» за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН реалізується з липня 2023 року. Він передбачає підтримку та допомогу жінкам з інвалідністю (жінкам, які виховують дітей з інвалідністю, жінкам 60+, ВПО, жінкам із різними видами порушень здоров'я), що перебувають у складних життєвих ситуаціях. Серед допомоги, яка необхідна таким жінкам із часу повномасштабного вторгнення, зокрема, й в Ужгороді – проживання, гаряче харчування, отримання продуктових наборів, консультування, правова допомога, посередництво, психологічна допомога.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар