Досвід впровадження Директиви ЄС «Про очистку міських стічних вод»

жовтня 24 / 2023

Відповідно до вимог Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод» від 12 січня 2023 року № 2887-ІХ (набрав чинності з 7 серпня 2023 року), з метою забезпечення необхідними умовами для реалізації прав громадян на отримання якісного централізованого водовідведення при одночасному зменшенні впливу зворотних (стічних) вод на поверхневі води суббасейну річки Тиса, населені пункти області, в яких проживає більше 2,0 тис. чоловік повинні збудувати/реконструювати каналізаційні очисні споруди та каналізаційні мережі в містах та селищах.
Тому з ініціативи директора Представництва Асоціації «Укрводоканалекологія» Захід, пана Йосипа Галайди, члена Басейнової ради річки Тиса, 17-18 жовтня 2023 року відбулася робоча поїздка в місто Ніредьгаза, (Угорщина) з метою поглиблення робочих відносин та обміном досвіду між угорськими та українськими водоканалами з впровадження Директиви ЄС 91/271/ЄЕС «Про очистку міських стічних вод». Учасники заходу ознайомилися з роботою відновленої другої площадки каналізаційних очисних споруд повної біологічної очистки з вилученням нітрогену та фосфору, які обслуговують 170,0 тис. населення, потужністю 67,210 тис. м3/добу (24,531 млн. м3/рік) і забезпечують очищення зворотних (стічних) вод згідно європейським вимогам.
Наступного дня були оглянуті каналізаційні очисні споруди міста Нірбатор, котрі розраховані на 16,0 тис. населення, потужністю 2,0 тис. м3/добу (730 тис. м3/рік).
В робочій поїздці від Рахівської територіальної громади участь взяли перший заступник міського голови Іван МОЛДАВЧУК та директор КП "Рахівтепло" Василь ВЕКЛЮК.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар