Чи може землетрус на Закарпатті повторитися найближчим часом?

жовтня 12 / 2023
Чи може землетрус на Закарпатті повторитися найближчим часом?

245 років тому в словацькому місті Гуменне був землетрус, який на поверхні проявився як 7-бальний за шкалою МSK-64.

На території Словаччини, за 60 кілометрів від кордону України, зафіксували струси земної кори. Коливання силою приблизно 2 бали реєстрували й на Закарпатті та Львівщині. Чи може землетрус повторитися найближчим часом?

— Спрогнозувати землетрус практично неможливо, — розповідає Олександр Кендзера, директор Інституту геофізики імені С. І. Субботіна НАНУ, член-кореспондент НАН України. — Та для захисту від наслідків раптових струсів земної кори вчені вивчають і прогнозують сейсмічні впливи. Дані про це передають будівельникам, які мають враховувати ризики підземних поштовхів, проектуючи й зводячи будинки.

— Як щодо землетрусів у Словаччині, яка межує з Україною? Чи часто їх фіксували у цій країні?

— Так, доволі часто. За період, відколи науковці почали фіксувати землетруси за допомогою точних сейсмологічних приладів, у Словаччині їх було понад 100. І струси земної кори, які відбувалися цього тижня, — не найсильніший землетрус у тому районі. У 1778 році в словацькому місті Гуменне фіксували землетрус, який на поверхні проявився як 7-бальний (на грунтах другої категорії за 12-бальною шкалою МSK-64), а то і як 8-бальний (на грунтах третьої категорії). Тоді була серія землетрусів — чотири поспіль. Вони відбувалися на невеликій глибині. Близько від вогнища землетрусу амплітуда сейсмічних хвиль була великою. І як наслідок — багато руйнувань. Загалом цей район належить до сейсмічно небезпечних. Землетруси там часто фіксують. Проте сильних давно не було.

— А де в Україні сейсмоактивні зони?

— Загалом найбільша сейсмічна інтенсивність на території України може проявлятися у південно-західній частині Одещини, у Криму та на Закарпатті.

Зазвичай землетруси, які відчуваються в Україні, генерує зона Вранча (сейсмоактивна зона, яка лежить на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Україна) Карпат). У цій зоні відбуваються сильні землетруси. До прикладу, такі фіксували у 1977, 1986, 1990 роках. Це були землетруси з магнітудою 6,5 — 7,5 бала. На щастя, у цьому столітті таких сильних землетрусів у зоні Вранча не фіксували.

Була серія з двох землетрусів на Кримському півострові — 26 червня та 11 — 12 вересня 1927 року. Усе чорноморське узбережжя Криму тоді зазнало руйнувань.

Богданна Мартиник, Експрес
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар