Новини Закарпаття

Які зміни чекають на закарпатців із жовтня


Другий місяць осені приніс не лише похолодання, але й певні зміни у нашому житті. Із жовтня вступають у дію певні нові правила і закони. «Карпатський об’єктив» розповість коротко про деякі з них


Військовий облік для жінок

Жінки з медичною та фармацевтичною освітою віком від 18 до 60 років із 1 жовтня мали стати на облік. Це стосується тих, хто придатний до військової служби за станом здоров’я, а також закінчив заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти й здобув медичну або фармацевтичну спеціальність.

Обмеження продажу цигарок

1 жовтня набрав чинності Закон України від 10.08.2023 №3326-ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів». Ним забороняється на час воєнного стану поміщення і продаж у магазинах безмитної торгівлі (дьюті фрі) вироблених в Україні тютюнових виробів. У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання та/або реалізації тютюнових виробів, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважатимуться немаркованими.

Зміни для водіїв

Із 1 жовтня водії потрібно їздити з увімкненими фарами.

Це поширюється на всіх, хто керує транспортними засобами поза населеними пунктами. Водії повинні бути увімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності – ближнє світло фар.

Декларування прибутків за кордоном

Уже з 14 жовтня запрацюють нові правила для посередників у працевлаштуванні за кордоном. Набирає чинності Закон від 20.03.2023 №2982-IX, який спрямований на захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном.

Згідно з Законом відміняється ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Водночас пропонується запровадити декларативний принцип ведення такої діяльності, відповідно до якого суб’єкти господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, включаються до переліку суб’єктів господарювання за поданою ними декларацією.

Субсидії

Їх обіцяють перерахувати. Розраховувати на допомогу держави можуть ті, чиї сукупні місячні доходи не перевищують 15% від середньомісячного доходу сім’ї. Минулого опалювального сезону середній розмір субсидії становив 1600 гривень на одне домогосподарство. Зараз через подорожчання електроенергії сума може збільшитися.

При призначенні субсидії з жовтня на опалювальний сезон 2023/2024 враховуються доходи сім’ї за перші два квартали 2023 року. Якщо субсидія призначається пенсіонеру, то обліковується дохід у розмірі виплат за серпень.

Наразі призначенням державних виплат займається Пенсійний фонд. Для оформлення субсидії необов’язково особисто відвідувати його органи. Достатньо заповнити всі форми та за необхідності додати скан-копії документів на порталах «Дія» або ПФУ.

Тарифи

А що буде найближчим часом із цінами на світло, воду та газ?

Їх підвищувати не планують, оскільки підвищення тарифів на деякі послуги житлово-комунального господарства залишається під мораторієм.

Принаймні ще у вересні прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що ціни залишатимуться незмінними щонайменше до кінця опалювального сезону.

Крім того, Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що після подорожчання вартості світла у червні подальше зростання тарифів на світло не обговорюється. За його словами, спецзобов’язання, що діють до кінця року на ринку електроенергії, мають намір продовжити ще й на весь 2024 рік.

Пенсії

На жаль, пенсії у цьому році більше підвищувати не будуть. Наступні надбавки для тих, хто перебуває на заслуженому відпочинку, варт чекати лише у 2024 році. Нових індексацій у 2023-му також не передбачено. Розмір пенсій залишається на тому рівні, що й був. Однак є виняток для пенсіонерів, яким виповниться протягом 70, 75 чи 80 років. Їм виплачуватимуть вікову надбавку.

Зимовий час

Наприкінці місяця традиційно годинники потрібно перевести на зимовий час.

У останню неділю, тобто 29 жовтня о 4 годині ночі вся Україна переводить годинники на одну годину назад.

Марина АЛДОН
Перейти на сайт