В Ужгороді вручили обласні премії митцям - Закарпатська обласна рада

вересня 12 / 2023
В Ужгороді вручили обласні премії митцям

Сьогодні, 12 вересня, в Ужгороді відбулася церемонія вручення обласних премій у галузі літератури і мистецтва за 2022 рік. В атріумі будівлі обласної ради зібралися лауреати премій, голови конкурсних комісій, керівники області – виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Василь Дем’янчук та заступник голови ОВА, депутат облради Петро Добромільський.
Василь Дем’янчук передав митцям вітання від усього депутатського корпусу, подякував за підтримку мистецького фронту, побажав невичерпної енергії та нових творчих звершень.
Щороку Закарпатська обласна рада разом із обласною державною адміністрацією вшановують митців, чия творчість стала помітним здобутком у духовному розвитку рідного краю. Конкурсні комітети, ознайомившись із роботами претендентів, визначили лауреатів премій.

📚Лауреатами премії імені Федора Потушняка у галузі літератури за 2022 рік стали письменники: у жанрі «проза» Дурунда Наталія ‒ за книгу «За брамою пекла»; у жанрі «поезія» Грицан Марія ‒ за книгу «Любов у спадок»; у жанрі «література для дітей» - Гаврош Олександр - за книгу «Замок любові»; у жанрі «літературознавча праця» - Ребрик Іван – за книгу у двох томах «Перебіг: Час-у-тексті».
🎶Дипломами лауреатів премії імені Дезидерія Задора у галузі музичного та виконавського мистецтва нагороджено: у номінації «Композитор» Волонтир Володимир - композитор, за збірку «Фортепіанні твори для дітей та юнацтва»; у номінації «Соліст, дует, тріо» - Цанько Євген за концертну програму «Акордеоніст Євген Цанько у супроводі Академічного духового оркестру комунального закладу «Закарпатська обласна філармонія» Закарпатської обласної ради».
🎭Дипломами лауреатів премії імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв у галузі театрального мистецтва вшановано: у номінації «Режисерсько-постановочна група» - Режисерсько-постановочна група обласного музично-драматичного театру у складі: Шершун Василь – режисер-постановник, заслужений артист України; Зайцева Емма – художник-постановник, заслужений діяч мистецтв України; Бабука Віктор – балетмейстер-постановник за постановку вистави «Один» за поезією Петра Скунця; у номінації «Актор» - Ланьо Рудольф – актор Мукачівського драмтеатру за роль Робера Гіза у виставі-комедії «Глядачам дивитись суворо заборонено» Ж. Марсан; у номінації «Актриса» - Мочані Кристина – актриса Мукачівського драмтеатру, за роль Ружі у виставі‒іронічній драмі «Оскар і Рожева пані» автора інсценізації за мотивами Еріка-Емманюеля Шмітта ‒ Лева Сомова; у номінації «Актор/актриса» (за найкраще втілення сценічного образу у виставі для дітей) - Пишка Олена – актриса облмуздрамтеатру за роль Хухи-мотовинки у виставі „Хуха, Дюдя і Потороча” Н. Шейко-Медведєвої; у номінації «Театрознавець» - Зайцев Олег– театрознавець, за серію статей на тему «Театрально-декораційне мистецтво Закарпаття ХХ-ХХІ століття».
👨‍🎨🖼️У галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва диплома лауреатів премії імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі нагороджено: у номінації «Живопис» Павлишин Володимир – художник-живописець, за твір «Осінній вибух в Лікіцарах»; у номінації «Графіка»- Тегзе Габріела – художник - графік, за триптих «Каменярі», у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» - Борецька - Грабар Наталія ‒ художник декоративно - прикладного мистецтва, член Національної спілки художників України за твір «Сюжет»; у номінації «Скульптура» - Дем’ян Іван ‒ скульптор, член Національної спілки художників України за твір «Танго».
🕺У галузі хореографічного мистецтва дипломами лауреатів премії імені Клари Балог нагороджено: у номінації «Хореографічний колектив» Ансамбль народного танцю „Карічка” Ужгородської школи мистецтв (керівник – Вайзер Людмила) за виконання закарпатських народних танців: «Березнянка», «Карічка» та «Бубнарський».
Як зазначають організатори, цьогоріч відбулося вже двадцять сьоме присудження обласних премій. Розмір премії складає 10 тисяч гривень для окремого переможця та 15 тисяч гривень у колективній номінації.





Категорія : Суспільство


Залишити Коментар