У Закарпатській області, як і по всій країні, впроваджують національну програму підтримки ментального здоров’я Ти як?, котру ініціювала перша леді Олена Зеленська

серпня 25 / 2023

Під час війни піклуватися про психоемоційний стан важливо не менше, ніж про фізичне здоров’я. Корисно не лише опанувати основні техніки самодопомоги в боротьбі зі стресом і тривожністю, а й знати, куди за потреби звернутися за порадою чи професійною допомогою.
➡️ Про реалізацію проєкту в нашому регіоні сьогодні розповіли під час брифінгу Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА та регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко.
💬 «Війна зачепила кожного українця та дуже загострила питання ментального здоров'я й турботи про свій внутрішній стан. Саме тому в усіх громадах і закладах соціальної сфери, освіти та охорони здоров’я регіону працюватимуть спеціалісти, до яких можна буде звернутися за необхідною підтримкою. Як закарпатці, так і вимушено переміщені особи не залишаться без належної психологічної допомоги», – відзначив Петро Добромільський.
За його словами, на Закарпатті нещодавно розробили й прийняли регіональну програму підтримки ментального здоров’я, що має на меті координувати роботу всіх надавачів послуг, забезпечувати підвищення кваліфікації психологів, фахівців соціальної сфери, які працюють у громадах. Також програма передбачає створення центру, де готуватимуть таких спеціалістів.
📍 Всеукраїнська програма підтримки ментального здоров’я «Ти як?» – це не про створення чогось додаткового, не про дублювання функцій, а про створення екосистеми, де всі надавачі послуг взаємодоповнюють один одного, працюють в ефективному партнерстві. На цьому наголосила регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко.
💬 «Зараз ми готуємо як профільних фахівців, так і проводимо навчання спеціалістів «першої лінії контакту»: працівників первинної ланки медичної допомоги, соціальної сфери, закладів освіти тощо. Також працюємо над картографуванням партнерів, аналізом уже наявних у секторі послуг, прогалин та створення програм, побудовою майбутніх ефективних стратегій», – підкреслила Таїсія Симочко.
Також вона додала, що сьогодні посилюють взаємодію з міжнародними партнерами, громадськими та благодійними організаціями, що працюють у цьому напрямку.
💬 «Наша подальша робота націлена на реалізацію співробітництва з усіма залученими в цьому секторі організаціями та створення спільних інформаційних проєктів для спеціалістів різного рівня: освітян, соцпрацівників, медиків», – резюмувала Таїсія Симочко.
❤️👩‍⚕️Зокрема, важливим є навчання за програмою mhGAP для медичних працівників первинної ланки, до яких часто звертаються люди. В нашій області таку підготовку, зі слів Таїсії Симочко, вже пройшли 837 фахівців. Ці навчання передусім дають можливість ідентифікувати тих, хто має проблеми ментального характеру.
👉 Основне завдання – підвищити рівень обізнаності людей з питань психічного здоров’я, їхніх можливостей і ресурсів для самодопомоги. Саме тому одним із компонентів є інформаційна кампанія програми «Ти як?», де можна знайти багато корисних порад і отримати навички, щоб уміти собі допомогти: https://www.howareu.com/.
Відеозапис брифінгу: https://is.gd/j9CcQv
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар