Делегація Краю Височина в Ужгороді взяла участь у погашенні поштової марки, присвяченої чеському архітектору Петеру Кропачеку

серпня 22 / 2023
📩 Делегація Краю Височина в Ужгороді взяла участь у погашенні поштової марки, присвяченої чеському архітектору Петеру Кропачеку

Ідея виготовлення марки спільно з Укрпоштою належить голові Клубу Т.Г. Масарика в Ужгороді Івану Латку. Таким чином Закарпаття вшановує пам’ять видатних діячів, представників Чехословацької доби, які у першій половині ХХ ст. зробили значний внесок в історичний і культурний розвиток Закарпаття.
Урочисте погашення за участі делегації Краю Височина відбулося сьогодні біля будівлі ЗОШ І-ІІІ ступенів, яку ще називають Масариковою школою. Саме цю будівлю за архітектурним проєктом Петера Кропачека звели на набережній в Ужгороді 1932 року.
- Символічно, що у погашенні марки, присвяченій чеському проєктанту, беруть участь сучасні чеські політики. У період Чехословаччини Ужгород розцвів, тут з’явилися основні архітектурні будівлі чеського кварталу, серед яких Масарикова школа. Сьогодні в закладі продовжує вивчатися чеська мова як друга іноземна і це дає великі можливості для закарпатських дітей, - сказав під час урочистостей голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.
Погашали марку гетьман Краю Височина Вітзеслав Шрек, мер міста Їглава Петро Ришка, керівник Закарпатської дирекції Укрпошти Сергій Калій, голова облради Володимир Чубірко, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Окрему марку погасили учні школи.
Іноземні політики приїхали до дітей не з порожніми руками. Вони привезли підшефним школярам підручники чеської мови, ноутбуки, а також передали маленьким закарпатцям подарунки, які власними руками виготовили для них чеські ровесники.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар