Першим лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Дмитра Кременя став волинянин Ігор Павлюк

серпня 05 / 2023

2023 рік оголошено роком українського поета, лауреата Шевченківської премії та нашого земляка Дмитра Кременя. Цього року 70-річчя знаного закарпатця відзначають на державному рівні.
Саме з цієї нагоди на Закарпатті започаткували і провели конкурс на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Дмитра Кременя за найкращу книжку поезії, повідомив сьогодні на брифінгу Шинкарюк Ігор - заступник голови Закарпатської ОДА.
💬 «Завдяки краянам, які мають всеукраїнське визнання, та ЗСУ ми продовжуємо проводити такі заходи, конкурси, робити все від нас можливе, щоб підтримувати митців і стимулювати розвиток нашої культури», – зауважив Ігор Шинкарюк.
Уповноважений із захисту державної мови та син відомого закарпатця Тарас Кремінь зауважив, що літературну премію започаткувала Довжанська територіальна громада за підтримки Національна спілка письменників України НСПУ та обласної організації НСПУ. За його словами, така спільна робота – це демонстрація єдності, сили й великої поваги до майстрів слова 🙌
Своєю чергою голова Довжанської ТГ Віктор Симканич наголосив, що започаткування літературної премії – шана нашому земляку та можливість зробити внесок у розвиток української літератур. Також він висловив сподівання, що ця ініціатива матиме продовження і такий конкурс проводитимуть і надалі.
➡️ Ця премія є однією з найбільших літературних премій в Україні та найбільшою серед недержавних. Її лауреат отримає 100 000 гривень, повідомив Василь Кузан, поет, журналіст, член журі, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України.
☝️Загалом на конкурс надійшло 25 книг авторів майже з усіх регіонів країни, їх оцінювало фахове журі, в складі якого – знані літературознавці, письменники, зокрема й з-за кордону, лауреати Шевченківської премії та інші.
За словами Василя Кузана, боротьба була надзвичайно жорстка, оскільки на другому етапі визначили 9 книг, 4 з яких отримали однакову кількість голосів – це збірки Дмитра Лазуткіна («Закладка»), Ігоря Павлюка («Танець Мамая»), Костянтина Мордатенка («А скрипка закохалась в перший сніг...»), Анни Маріон («Розарій»). Під час таємного голосування четверо членів журі віддали свій голос за одного автора та його збірку.
✔️ Ім’я першого лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Дмитра Кременя оголосив голова журі, мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Ним став Ігор Павлюк з Волинської області.
Ігор Павлюк – письменник, журналіст, перекладач, доктор наук із соціальних комунікацій, провідний науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних літературних премій. Його твори виходять друком на Близькому Сході, у США, Ірландії, Австрії, Швейцарії та інших країнах.
📍 Вручити премію планують 21 серпня 2023 року на малій Батьківщині Дмитра Кременя – в селі Суха Іршавського району.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар