Олександр Семирга закликав закарпатських студентів не боятися викликів і труднощів у житті та рухатися цілеспрямовано до мети

червня 21 / 2023

Вчора,20 червня, на базі Ужгородського національного університету відбулася відкрита лекція на тему «Митна справа. Сьогодення і майбутні перспективи». У ролі лектора виступив перед студентами Олександр Семирга, начальник Закарпатської митниці.
А організувала цікавий захід начальник юридичного управління Закарпатської митниці, професорка, докторка юридичних наук Лілія Дорофеєва.
На початку заходу з вітальним словом до присутніх звернувся декан юридичного факультету УжНУ, доктор юридичних наук Ярослав Лазур, який, насамперед, подякував керівнику митниці за можливість для студентів почути, побачити, що представляє собою професія митника, а згодом ще й опанувати її. Також професор підкреслив, що тісна співпраця між деканатом та митницею з початком навчального процесу лише поглиблюватиметься. Позаяк студентам необхідні не лише теоретичні знання, а й практичні навики безпосередньо на пунктах пропуску, що дозволяє краще засвоювати митне законодавство.

Головний митник Закарпаття креативно підійшов до проведення лекції у вигляді відкритого діалогу з молодими слухачами, які навчаються на спеціальностях «право» та «правоохоронна діяльність. Це дозволило відразу налагодити контакт з аудиторією, доступно викласти та сприйняти митну тематику, і звісно ж – викликати щиру зацікавленість студентів.
Олександр Семирга наглядно презентував на слайдах зону діяльності Закарпатської митниці з усіма її 19 пунктами пропуску з країнами Євросоюзу. Також детально розповів про ключові завдання митниці, акцентувавши при цьому на необхідності дотримання балансу між контрольними та сервісними функціями.

А розпочав свою промову керівник митниці з простого, на перший погляд, але важливого питання: ким себе бачать студенти? Деякі з них відповіли, що після закінчення навчання у виші, працюватимуть у правоохоронних та судових органах. Далі діалог продовжувався у вигляді питання-відповідь, зокрема, чи знає молодь, які функції виконують митники, і який обсяг роботи здійснюють? Між тим, Олександр Семирга наголошував на якісній аналітичній роботі та використання автоматизованої системи управління ризиків для виявлення можливих правопорушень.
Не оминув коротку порівняльну статистику щодо збільшення цьогоріч виявлених порушень митного законодавства щодо незаконного вивезення лісоматеріалів, наркотичних препаратів та тютюнових виробів. Навів кілька прикладів вагомих затримань та продемонстрував на фотографіях, до яких схем вдаються ділки, аби непомітно перевезти через кордон обмежені до переміщення товари.
Не обійшов важливі аспекти у діяльності митниці і що вже вдалося конкретно зробити з початку 2023 року.
Також Олександр Ігорович наголосив на важливості навчання персоналу, поінформував про постійні тренінги та навчання від провідних європейських експертів, в яких приймають участь закарпатські митники.
Також ознайомив з планами зі створення у митниці спецпідрозділу по боротьбі з контрабандою по втіленню проекту та за підтримки США з усіма необхідними технічними можливостями та обладнанням.
- Ваша ініціатива і цілеспрямованість визначають те, як складеться ваше майбутнє та якою завтра буде наша країна. Адже на молодь покладаються надії щодо позитивних змін та їх результативність, - підкреслив Олександр Семирга, навівши мудрий вислів Джека Уелча «Правильні люди у правильному місці – важливіші за правильну стратегію».

Насамкінець діалогу студенти активніше почали цікавитися, чи є вакансії у митниці та як потрапити туди на роботу. А сміливі «претенденти» на посаду інспекторів-пошуківців дізнавалися, яке законодавство повинні знати та чи потрібні психологічні навики, аби швидко визначити через поведінку громадян потенційних порушників.

Не втрималися студенти, аби не поцікавитися у керівника митниці про мінуси у роботі. «Жодного разу не пошкодував, що прийшов працювати у митницю, - лаконічно відповів Олександр Семирга, зауваживши: - попри недосипання та майже цілодобову роботу, той досвід, який я отримав на посадах у Чернігівській та Закарпатській митницях – безцінний! Потрібно вірити у себе і раджу всім вам не боятися викликів. Чим більше труднощів на своєму шляху ви долаєте, тим сильнішими ви стаєте. Не здавайтеся. Кидайте собі виклик і рухайтеся цілеспрямовано до мети».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар