Спека наближається: де закарпатцям купатися влітку

червня 21 / 2023

На жаль, з початком теплих днів багато хто із закарпатців не знає, де провести дозвілля, аби це було і затишно, і водночас безкоштовно. В області є чимало аквапарків, басейнів та озер з упорядкованими пляжами, але вхід туди потребує певних фінансових вкладень. А зараз у державі війна, і заробіток далеко не кожної людини дозволяє платний відпочинок.

Утім на воді головне – усе ж безпека. Адже, як повідомили в ДСНС у Закарпатській області, від початку року в краї вже потонуло 19 осіб. При цьому, як не прикро, на необлаштованих для купання місцях постів із рятувальниками немає, а таких більшість. Тож де влітку купатися закарпатцям? Відповідь на це питання і шукав «Карпатський об’єктив».


Ужгород
Закладів, де можна поплавати й чудово провести час разом із родиною за гроші, в Ужгороді та поблизу є чимало. Навіть у межах міста можна відпочити в аквапарку. Ціни для дорослих – від 100 гривень зранку і 400 за цілий день у вихідні, для дітей – 200 гривень за дозвілля від 9-ї до 21-ї години в суботу-неділю.

На басейнах теж можна добре відпочити. Вартість перебування в будні за годину становить у середньому 200 гривень, за дві – 300. У вихідні та святкові – трохи дорожче: 250 гривень за годину та 350 – за дві. Вхід для дітей зростом до 110 см безкоштовний, від 110 до 150 см – 100 гривень за годину і 150 – за дві.

Хоч в Ужі купатися з року в рік не рекомендують, люди все ж люблять проводити час на річці.

«Я купаюся в районі підвісного мосту, біля Боздоського парку. Там вода нормальної глибини, бо біля пішохідного та мосту Масарика в річці можна хіба що полежати або поповзати. Утім такі умови чудово підходять для мам із дітками, адже малеча почувається безпечно і водночас звикає до водних процедур у природних умовах», – каже ужгородець Володимир Ковтун.

Утім більшість мешканців міста обирають Радванський кар’єр, хоча купатися там досить небезпечно, бо вода глибока й холодна, було чимало випадків, коли у водоймі тонули люди.

«Я чудовий плавець, і мені кар’єр подобається. Незважаючи на немолодий вік, а маю 67 років, час від часу тут навіть моржую взимку, – розповідає Микола Вайдич. – Це історичне місце й дуже стара водойма. Кажуть, що навіть для будівництва Ужгородського замку каміння добували на Радванці. Правда це чи міф, стверджувати не буду. Кар’єр найбільш потужно працював у радянські часи, але на нього було багато скарг, тож добре, що зараз він просто є місцем для активного відпочинку. Але запливати далеко тим, хто не впевнений у своїх силах, не раджу! Глибина тут чимала. Як довели закарпатські драйвери, не менше 24 метрів».

Кому кар’єр на Радванці не до снаги, є в Ужгороді й інші альтернативи – Чорні озера, або ж Кірпічка.


«Я живу неподалік озера. Мій маленький рай – на Кірпічці. Завжди відпочивати з родиною йдемо туди. Біля берега вода тепла і неглибока, саме там діти навчилися плавати. Плюс – довкола чудова природа і все задоволення є безкоштовним, – розповідає «Карпатському об’єктиву» ужгородка Ірина Левицька. – На басейни при готелях ходимо рідко. Ще одним чудовим місцем, яке б рекомендувала іншим, є пляж під замковою горою в селі Невицьке».

Отже, відпочити ужгородці справді мають де. А кому більше подобаються термальні басейни – до Берегова з обласного центру не так уже й далеко. Або ж як варіант – Лумшорські чани, хоча це розвага більше для зими.

А тарифи в Берегові на відвідування термальних басейнів майже такі ж, як в Ужгороді в штучних водоймах із прісною водою: 220 гривень – за дві години, 250 – за три, перебування протягом цілого дня – 400 гривень з дорослої людини. Діти зростом до 120 см – безкоштовно, до 150 см – 80 гривень за годину, пенсіонери – 130.

Мукачево
У Мукачеві є гарний спортивно-оздоровчий комплекс, де можна дійсно чудово провести час, адже розваг більш ніж достатньо. Але, звісно, усе це не безкоштовно. Отже, які ціни в критому комплексі?

Удень (з 9:00 до 15:00) з дорослих –120 гривень за годину, 250 – за три. Увечері (15:00 –22:00) – 150 гривень за годину, 300 – за три. Вхід для дітей до 4 років є безкоштовним. Із 4 до 14 – денне відвідування коштує 100 гривень за годину, 160 – за три. Вечірнє – 120 гривень за годину, 200 – за три.

У вихідні та святкові дні вартість дозвілля трохи вища. Для дорослих – 150 гривень за годину і 300 – за три, для дітей: 120 гривень за годину і 200 – за три.

Але щоб у перспективі здешевити відпочинок, можна купити абонент. Діє він протягом 50 діб. Отже, за 8 дитячих відвідувань доведеться викласти 800 гривень, а за 12 – 1080. За дорослого – 960 за 8 відвідувань або ж 1320 гривень за 12.

Утім такі процедури по кишені не всім, тож багато хто обирає відпочинок дикарем на берегах Латориці.

«Із дітьми щонеділі, коли нормальна погода, ідемо на річку. Вода неглибока, але нам подобається проводити час на природі. Там можна і пікнік собі влаштувати, і насолодитися дзюрчанням води, і перебувати в максимально природних умовах, що сприяє загартовуванню, особливо молодого організму. Хоч час від часу нас і попереджають, що в Латориці купатися не можна, насправді ніколи проблем ні в кого не виникало», – наголосила мукачівка Яна Кінаш.

Дехто ж із місцевих мешканців полюбляє їздити в Карпати й купатися в гірських озерах, де всі процедури також безкоштовні, а вода там дзеркально чиста і навіть цілюща.

Хуст
Кому-кому, а хустянам в області чи не найбільше поталанило з водоймами. Три річки та багато озер поблизу створюють масу бонусів на користь безкоштовного купання.

Однак мають мешканці міста і новий сучасний басейн. Щоправда, ціни там високі, можна навіть сказати, що найвищі в області, утім тариф безлімітний, тобто на цілий день. Так, у будні вартість за вхід становить 350 гривень з дорослих і 150 – з дітей зростом до 140 см. У вихідні за дорослого доведеться заплатити цілих 500 гривень і 200 – за дитину. Якщо комусь подобається купання в термальній чи мінеральній воді, потрібно доплюсувати ще відповідно 200 або 150 гривень. Інші послуги також платні. Наприклад, підводний душ – 350 гривень за 30 хвилин.

Звісно, дозволити собі таку програму вихідного дня можуть далеко не всі, тож більшість хустян воліють поїхати на термальні басейни до найближчого села – Велятина, де ціни трохи нижчі, або ж у Шаян на озера, де є чудово обладнана зона відпочинку і маса розваг як для дорослих, так і дітей.

Але більшість мешканців міста все ж віддають перевагу відпочинку на річках. Через Хуст протікають Хустець, Ріка та Тиса. Якщо Хустець є непридатним для плавання, то інші дві річки у вихідні настільки людні, що на берегах яблуку ніде впасти.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«На Тисі час від часу проводиться рафтинг, можна порибалити, покататися на човнах. Шкода тільки, що немає нормально впорядкованого пляжу і хоч якихось розваг для дітей, – каже Василь Данко. – Я практично виріс на березі цієї річки. Колись у районі меблевого комбінату був прекрасний пляж, навіть палаткове містечко. Зараз подібного дуже не вистачає. Утім відпочинок на Тисі я б не проміняв на жодне море світу! Для мене ця річка найкраща і найбільш улюблена!»

Проте дехто віддає перевагу іншій водоймі. «Вода в Тисі досить глибока, і в дитинстві я там мало не втопилася, – стверджує Марія Мотиль. – Ми з родиною відпочиваємо на Ріці в районі Екозівського мосту. Так, там дуже людно й мало місця у вихідні, але вода така тепла і така чиста й прозора, що синів із неї витягти неможливо. Коли виїжджаємо до річки великою компанією, можна вниз по течії знайти і затінок, і місце для пікніка, і затишний майданчик, де малеча може побавитися з м’ячиком. Тому Ріку я просто обожнюю!»

У довколишніх селах поблизу Хуста є також чимало озер, до яких дехто з мешканців міста виїжджає на безкоштовний сімейний відпочинок, і більшість дозвіллям справді задоволена.

Тячів
Ще донедавна хустяни, які хотіли поплавати в басейні, їхали в Тячів, адже там чудовий аквапарк із доступними цінами, соляними кімнатами, джакузі та різними розвагами для малечі.

Повний день відпочинку обходиться всього у 200 гривень. Діти до 3 років можуть плавати безкоштовно. Для дорослих година перебування становить 120 гривень, дві – 200, три – 250. Для дітей: година – 80 гривень, дві – 120, три – 150.

Утім мають мешканці Тячівщини для відпочинку ще одне прекрасне місце, яке називають закарпатським Мертвим морем, – озеро Кунігунда. Ця оздоровниця настільки відома, що сюди приїжджають не лише закарпатці, але й мешканці інших областей України і навіть чехи, словаки, угорці та румуни. Центральний вхід до озера платний (торік вартість становила 30 гривень, зараз ціна поки що не оприлюднена), але є й дикі місця, де підійти до водойми можна безкоштовно. Пляж облагороджений, а поруч із солоним озером є ще й водойма з прісною водою та душові кабінки.

У той же час багато тячівців для плавання обирають Тису. «У нас неподалік справді фантастична природа, є багато місцин, де можна безкоштовно відпочити. Це і водоспади, і озера, і невеликі річки. Але мені подобається Тиса, – стверджує Федір Сойма. – Вона протікає неподалік від мого будинку. Деколи навіть влаштовуємо собі там із друзями ночівлю. Ще було б добре, якби люди прибирали за собою і береги славної річки були чистішими!»

Як бачимо, попри доволі велику кількість аквапарків, басейнів та різних платних місць для дозвілля, більшість закарпатців усе ж віддають перевагу відпочинку в природних умовах і найбільш затишно почуваються саме біля величних швидкоплинних гірських річок. А провести вихідні в нашому краї біля води справді можна цікаво, весело, насичено і, головне, з користю для здоров’я.

Марина АЛДОН
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар