На Закарпатті перебуває делегація чеського краю Височина

травня 05 / 2023


На Закарпаття прибули давні партнери області з Височини Чеської Республіки на чолі з гетьманом краю Вітезславом Шреком. У складі делегації також — міський голова міста-побратима Ужгорода Їглави Петро Ришка, керівник офісу гетьмана краю Височина й координатор співпраці з Закарпатською областю Катержина Свободова та інші.

Зустріч розпочали із двостороннього брифінгу у обласній раді за участю керівництва ради.
«Війна в Україні триває, але ситуація в області стабільна: школярі відвідують навчальні заклади, медицина працює. Є, щоправда, проблеми з реабілітацією військових. Також — потреба у підготовці фахівців-реабілітологів для майбутнього реабілітаційного центру, які б могли, наприклад, пройти навчання у схожих закладах Чехії. Крім того, у області продовжує перебувати близько 350 тисяч переселених українців…», — коротко окреслив ситуацію у Закарпатті голова облради Володимир Чубірко. Він також повідомив, що в області вперше в Україні створено Центр підготовки населення до національного спротиву, за який проголосували на крайній сесії обласні депутати. Також облрада розпочала підготовку до створення європейського об’єднання територіального співробітництва з Пряшівським та Кошицьким краями Словаччини. А вже найближчим часом планується зустріч делегації облради з мером Брно та керівництвом Мораво-Сілезького краю з центром у місті Острава.
У свою чергу Вітезслав Шрек подякував голові облради за можливість взяти участь у Міжнародному саміті міст і регіонів, що проходив два тижні тому у Києві за участю Президента України.
«Крім усього, було важливо побачити на власні очі Ірпінь, Бородянку та інші колись окуповані росіянами міста України. Це важко укладається в голові, як таке могло статися у цей час у Європі…», — поділився враженнями гетьман Височини.
Що стосується допомоги українцям, то, зі слів пана Шрека, у Височині їм продовжують допомагати із медичним забезпеченням через спеціальну службу, яка вже почала працювати у всіх краях Чеської Республіки. Крім того, він повідомив, що Чехія прийняла новий закон про підтримку українців, за яким зареєстрована особа може протягом перших 150 днів перебування отримувати допомогу від уряду.
Члени делегації також поклали квіти до пам‘ятників тарасу Шевченку та Томашу Масарику і відвідали Ужгородські школу №3 з чеською мовою навчання. Вітезслав Шрек передав директорці закладу чеську літературу, а школярам — привітання від українських учнів, що навчаються в Чехії.


Категорія : Суспільство


Залишити Коментар