Асоціація прикордонних органів самоврядування Закарпаття підсумувала післявоєнну діяльність

березня 27 / 2023
Асоціація прикордонних органів самоврядування Закарпаття підсумувала післявоєнну діяльність

Наразі до Асоціації входять 12 територіальних громад від Солотвина на кордоні з Румунією до Ужгородського району на кордоні зі Словаччиною. Учасники об’єднання традиційно провели річні збори у селі Яноші на Берегівщині, на яких підбили підсумки роботи органу до війни та окреслили плани роботи на рік поточний. Про це повідомив директор Асоціації Йосип Резеш.


– Вже не перший рік у нашій країні триває кровопролитна війна, яка принесла чимало випробувань нам, жителям найзахіднішого краю України, – розпочав свій виступ Володимир Чубірко. – Багато сотень тисяч біженців потрапили за кордон через тутешні прикордонні пункти, і сотні тисяч також шукали тут притулку. За останні місяці наші органи місцевого самоврядування та їх працівники виконали велику роботу, за що їм велика подяка.
Важливим завданням залишається продуманий, оперативний розподіл гуманітарної допомоги з-за кордону, а також розвиток прикордонних населених пунктів через участь у транскордонних програмах разом з партнерами по той бік кордону, — наголосив, вітаючи учасників засідання голова облради.
– Угорський уряд і угорське суспільство солідарні з народом України, в тому числі з жителями Закарпаття. З першого дня початку війни Угорщина послідовно відстоює територіальний суверенітет України, — зазначив у ході зустрічі Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. — Угорський уряд та угорський народ протягом останнього року надавали і продовжуватимуть надавати всю можливу гуманітарну підтримку та допомогу своєму східному сусідові. Він додав, що Угорщина, як добрий сусід, хоче якнайшвидшого закінчення війни, початку відновлення України та розвитку й розширення двосторонньої співпраці, одним із найважливіших стовпів якої є побудова транскордонних відносин та діалог у різних професійних сферах.
У свою чергу депутат облради Гйеза Ґулачі, віце-президент Закарпатської угорської культурної асоціації, пояснив: останніми місяцями органи місцевого самоврядування стикалися з проблемами та труднощами, які значно перевищували попередні виклики, а тим часом їхні можливості практично не змінилися: «Людей у прикордонних регіонах стає дедалі менше менш, попри те, що перед нами стоять серйозні завдання, тому я бажаю, щоб якнайшвидше настав мир і щоб Господь дав усім нам сили для нашої роботи, – сказав депутат.
Аналізуючи діяльність Асоціації за минулий період, міський голова Берегова Золтан Баб’як підкреслив, що у 2021 році Асоціацію прикордонних регіонів Закарпаття було реорганізовано та вдосконалено її структуру. Окрім центрального офісу в Берегові, було відкрито регіональне представництво в Ужгороді. Рік був надзвичайно насиченим, було проведено багато заходів: тренінги, семінари та професійні консультації для чиновників і представників новостворених муніципалітетів.
– Ми були сповнені планів на 2022 рік, які перекреслила війна. Нам довелося за одну ніч вибудувати абсолютно нову стратегію, щоб мати змогу допомагати нашим невеликим регіонам навіть у ці важкі часи. Одним із головних наших завдань стала координація гуманітарних вантажів. Обсяг гуманітарної допомоги, яку наші органи місцевого самоврядування отримали, а потім розподілили серед освітніх і соціальних закладів, які вони утримували, можна оцінити приблизно в 550-700 тонн…
Йосип Резеш також розповів, що за минулий період Асоціація встановила добрі стосунки з історичними церквами та благодійними організаціями, які зробили все можливе для якнайшвидшого вирішення проблем..
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар